🌸Yeteneği büyütmek, büyümesi için her gün o ürünle ilgilenmesi liderler için gerekli ve zor bir iştir. Aynısı tarlasında ürün yetiştiren çifti için de geçerlidir.
💦Çiftçi, o yıl ki hedeflerinin ne olduğunu bilir ve büyüme mevsimi için her şeyi düzene sokar. Tohumlarını kendi alır, toprağı hazırlar, ekim ve hasat için yıl boyunca neyi ne zaman ve nasıl yapacağını bilir. Bütçelerine göre ellerinde ne kadar zaman, çaba ve kaynak olduğunu bilir. Problem çözme, kişiler arası etkileşim, ve organizasyon becerileri anahtar yetkinlikler olup beceriklilik, yaratıcılık, adaptasyon, yaşam boyu öğrenme özelliklerine sahip olmaları gerekir.
Bu nedenle lider olarak çalışanlarınızın büyümediğini fark ederseniz, sebepler şunlar olabilir:
🌿 O ekinle ihtiyaç duyduğu sıklıkta ilgilenmiyorsunuz.
🌾 Yanlış tohumu (yanlış kişiyi), yanlış toprakta (yanlış iş), yanlış mevsimde (yanlış zamanda) yetiştirmeye çalışıyorsunuz.
🍁 Sabırsızsın. İnsanlar farklı gelişir.
🍃 Ayıklamayı yapmalıydın. Bunun yerine, mahsulünüzün büyümesini engelleyen insanları tuttunuz.
🍂 Ürünü yanlış ağacın altına ektiniz. Yanlış takım, yanlış menajer veya yanlış antrenör/akıl hocası/koç.
🍀 Bazen her şey "mükemmel" olsa bile ürününüz büyümez. İnsanların dış koşulları, büyüme yeteneğimizi geçici olarak etkileyebilir, bu nedenle dışarıdaki hava durumunu kontrol edin ve hava durumu hakkında bilgi alın. Bu şekilde, koşullar daha uygun olduğunda o tohumu yeniden ekebilirsiniz.
✅Doğru zamanda, doğru işte, doğru insanlar. Yetenek geliştirmenin anahtarı budur. Herhangi biri kapalıysa, ürün büyümeyecektir.
🧡Bunu, belirli bir rolü üstlenmek isteyen ancak henüz hazır olmayabilecek ekip üyelerinize açıklayın ki kendileri ile ilgilenildiğini bilsinler ve böylece reddedilmiş hissetmesinler.
https://medium.com/illumination/how-to-think-like-a-farmer-to-be-successful-in-life-e3251f460bb9
㊙ Ama konunun en önemli kısmını kısa bir hikaye ile aktarmak istiyorum
Her yıl yapılan "En iyi buğday" yarışmasını yine aynı çiftçi kazanmıştı. Yarışmayı izleyen gazeteciler, çiftçiden bu başarısının sırrını öğrenmek istediler.
Çiftçi:
"Benim sırrım, kendi buğday tohumlarımı komşularımla paylaş
makta yatıyor" dedi.
Bu cevaba oldukça şaşıran gazeteciler.
"Elinizdeki kaliteli tohumları rakiplerinizle mi paylaşıyorsunuz? Ama böyle bir şeye neden ihtiyaç duyuyorsunuz ki?" diye sordular.
"Neden olmasın?" dedi çiftçi. "Bilmediğiniz bir şey var; rüzgar, olgunlaşmakta olan buğdaydan poleni alır ve tarladan tarlaya taşır. Bu nedenle komşularımın kötü buğday yetiştirmesi demek, benim ürünümün de kalitesinin düşük olması demektir. Eğer en iyi buğdayı yetiştirmek istiyorsam, komşularımın da iyi buğdaylar yetiştirmesine yardımcı olmam gerekiyor."
Yaşamak istediğimiz güzellikler için çevremizi güzelleştirme duyarlılığına ulaşmamız dileklerimle
Mutlu Pazarlar 🌷
https://www.forbes.com/sites/amyblaschka/2019/08/23/to-reap-career-success-you-need-to-think-like-a-farmer/?sh=17666c257d14
Photo by Benjamin Davies on Unsplash
Comments