⏳5 saat kuralı, her iş gününde en az bir saati bilinçli olarak yeni şeyler öğrenmek veya çeşitli etkinlikler uygulamak için harcamak kavramıdır. Bunu yapmak, hem kişisel hem de profesyonel gelişime yol açabilecek yeni beceriler ve bilgiler edinmenize yardımcı olabilir. “5 saat kuralına” göre, o saatleri nasıl geçirmeyi seçtiğimiz, başarı ile sıradanlık arasındaki farkı ortaya çıkarabilir.
⏱İnsanın günde kullanabileceği 24 saati var. Normal koşullar altında bir insanın yaklaşık 8 saat uyuması gerekir. Bu da geriye sadece 16 saat kalacağı anlamına gelir. Bir öğrenci ya da çalışansanız iş yerinde en iyi ihtimal ile 7-8 saat harcıyor olmalısınız. (Bunun çok daha fazlası olduğunu biliyoruz.) Düz hesap yapıp çıkartırsak geriye 9 saat kalacaktır.
⏰İşte hayatımızda fark yaratacağımız (ya da yaratamayacağımız) bu dokuz saati nasıl geçirdiğimiz ile ilgilidir. Bunların arasında rutin işler olarak tanımladığımız şeyler yer alıyor. Örneğin ev işleri, ödev yapma ya da çocuğun ödevine yardım etme gibi şeyler. Kültürden kültüre farklılık gösterse de bu işler bir kadınsanız sizin bir erkeğe göre daha fazla zamanınızı alacaktır. En iyi ihtimal ile bu işlerin de 2 saat kadar tuttuğunu kabul edelim.
⏲En temel ihtiyaçlarımızı da listeye ekleyince; Örneğin yemek yemek, spor yapmak, öz bakımımızı yapmak gibi. Bunların da bir günde yaklaşık 2 saat civarında alması muhtemeldir.
⌛Bu listeyi siz evde kendiniz yaparsanız yapmanız gereken daha onlarca zorunlu zaman çalan iş olduğunu fark edeceksiniz. Sonucunda gördüğünüz gibi dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın, bu işlerin bir kısmını bir başkasına yaptıracak kadar paranız yoksa, eninde sonunda istediklerinizi yapmak için size en fazla bir kaç saat kalacaktır. Eğer siz de bir çok kişi gibiyseniz ne yazık ki bu saatleri telefonunuzu kurcalayarak geçireceksiniz.
📝Aslında kural için son derece basit. Bir günde sadece bir saatimizi:
📌Öğrenmeye,
📌Üzerine düşünmeye ve
📌Deneme yapmaya ayırıyoruz.
Bunu haftada beş kez yapıyoruz, ve bu toplamda haftalık olarak 5 saat sürüyor
🔗Beş saat kuralı, sürekli ve kasıtlı öğrenme için ilk olarak Benjamin Franklin tarafından uygulanan bir süreçtir. Günde bir saat veya haftada beş saat öğrenmeye, yansıtmaya ve deney yapmaya zaman ayırmayı içerir. CEO Magazine'e göre Bill Gates, Warren Buffett, Barack Obama, Richard Branson, Jack Ma ve Elon Musk gibi dünyanın önde gelen liderlerinin çoğu bu kurala uyuyor.
Inc.com'a göre başarılı CEO'ların %60'ı haftada en az bir kitap okuyor, yaklaşık %20'si ise haftada birden fazla kitap okuyor. Okumanın günlük rutinlerindeki ilk "iş" olması, yani zihinlerini değerli bilgilerle doldurması ve oyunda bir adım önde olmalarını sağlaması şaşırtıcı değil.
🧩Benjamin Franklin Boston’da, 17 çocuğa bakmak zorunda kalan fakir bir ailede doğdu. Maddi güçlükler nedeniyle ancak iki yıl okula devam edebildi. Bu nedenle kendini geliştirme ihtiyacı duydu. “Bugün yapabileceğiniz işi asla yarına bırakmayın” diyen Benjamin Franklin ayrıca gününün her saatini planlayarak yaşadı.
📅Sonucunda Benjamin Franklin zamanında kitaplar yeni bir şey öğrenmenin tek yoluydu. Ancak günümüz de buna alternatif çok şey bulabilirsiniz. Kendinizi kitap okumak konusunda baskılamak yerine podcast’ler, sesli kitaplar öğrenmeye ayırdığınız 1 saatinizi geçirmenin harika yollarından sadece bir kaçıdır. Dahası, internet eğitici, eğlendirici ve aydınlatıcı bir çok yazı ve video ile doludur. Önemli olan bu bir saat içinde kendinizi farklı insanlara ve düşünme biçimlerine maruz bırakmanızdır.
🔎Bu bir saatinizi mutlaka öğrenerek geçirmeniz de gerekmez. Unutmayın. Hayattaki en başarılı insanlar, ormanda sihirli bir hazineye rastlayanlar değil, deneyip başarısız olan, deneyip tekrar başarısız olanlardı. Bu bir saati okumak(izlemek), üzerine düşünmek veya yeni ve farklı bir şey denemek için kullanabilirsiniz.
🕓5 saat kuralını uygulamaya, öğrenmek, üzerine düşünmek veya deney yapmak için bir saat harcamak için günün hangi saatinin sizin için en uygun olduğunu belirleyerek başlayabilirsiniz. Bu, programınıza, en yüksek üretkenlik saatlerinize veya programınızı etkileyen diğer faktörlere bağlı olabilir. Günün kesin bir saatine karar vermek ve programınızda bu aktiviteler için yer açmak, 5 saat kuralını başarıyla kullanmanın ilk adımıdır.
🧪Denediğiniz şeyler mümkünse bir önceki aşamada okuduğunuz veya üzerine düşünerek öğrendiklerinizle ilgili olsun. Eğer sonuç istediğiniz gibi olmadıysa ertesi gün bir kere daha deneyin.
📌Son olarak yeni bir şeyler öğrendikten sonra bunları yansıtmaya çalışın. Bunu sosyal medyada bir post ya da bir arkadaşınız ile sohbet biçiminde yapabilirsiniz. Yansıtmanın birçok yolu var, yeterki yansının içi dolsun :)
Comments