Aristoteles, Retorik kitabında ikna edici iletişim için 4 adımı şu şekilde sıralıyor:
1. Exordium
2. Narratio
3. Confirmatio
4. Peroratio
Beni düşündüren şey, bunu 2.400 yıl önce yazmış olması. Ancak yapı hâlâ günümüz mantığının, tartışmasının ve iknasının temelini oluşturuyor.
1️⃣ Exordium (“Başlangıç”) Aristoteles, iyi bir girişin iki şey yapması gerektiğini söylüyor:
♟ Dinleyicinin dikkatini çekmek
♟ Konuşmacının inanılırlığını sağlamak.
Harika bir exordium yaratmanın dört yolunu önermeye devam ediyor:
♟ Canlı bir dil kullanmak
♟ Retorik sorular sormak
♟ Bir hikaye anlatmak (ondan hoşlandığımı biliyordum)
♟ Dinleyicilerinizle ortak bir zemin oluşturmak. Başlangıç, işin geri kalanı için "sahneyi hazırlar".
2️⃣ Anlatı (“Anlatı”) Aristoteles arka hikayeye, ek bağlama atıfta bulunuyor. Arkasından hikayenin üç hedefe ulaşması gerektiğini söylüyor:
♟ Daha fazla güvenilirlik oluşturmak
♟ Tartışmayı duyma ihtiyacı hissi yaratmak
♟ İzleyicinin neler olup bittiğini bilmesi için yeterli bilgiyi sağlamak
Ek bağlam (kanca)dan sonrasında hikayenin nasıl devam ettiğine dikkat edin diyor. Ayrıca mümkün olduğunca az kullanılmasını öneriyor.
3️⃣ Confirmatio (“Kuruluş”) Aristoteles, girişinizin ve arka plan hikayenizin doğal olarak çözümünüze yol açması gerektiğini savunuyor. Daha sonra hedef kitlenizi ikna etmek için Pathos, Ethos ve Logolardan oluşan bir kombinasyon kullanırsınız.
Ancak okullar Aristoteles'in ünlü üçlemesini eşkenar üçgen olarak göstermeyi sevse de, bunların eşit ağırlıkta kullanılmasını önermiyor. Hatta tam tersi, bunun yerine, hedef kitlenizle en çok bağ kuracak olanı bulmanızı ve yalnızca ona odaklanmanızı öneriyor. "O halde retorik, herhangi bir konuyla ilgili olarak olası ikna araçlarını keşfetme becerisi olarak tanımlanabilir."
4️⃣ Peroratio (“Kapanış”) Aristoteles, sonucunuzun belirli bir eyleme ilham vermesi gerektiğini söylüyor. Kimse senin aklını okuyamaz, sadece konuşmak için konuşmamalısınız; karşınızdakilerin hareket etmelerini, karar vermelerini, gülmelerini, paylaşmalarını, oy vermelerini, yapmalarını istediğiniz her şeyi yapmalarını gerçekten istemek zorundasınız diye de ekliyor
👉Aristoteles iletişimin nihai amacının başkalarını belirli bir eylemde bulunmaya ikna etmek olduğuna inanıyor. Bunun için kullandığı terim “Teleoloji” idi. Retorik'te bu, argümanınızın başlangıcını ve ortasını oluşturmak için önce nihai hedefi bilmek anlamına geliyordu. (Toni Morrison ve Neil Gaiman gibi yazarlar sondan başlar ve oraya ulaşmak için kitaplarının geri kalanını yazarlar.)
👉AIDA (Dikkat-İlgi-Arzu-Eylem) dünyada en yaygın kullanılan metin yazarlığı çerçevesi olabilir. Fakat bu, kelimenin tam anlamıyla Aristoteles'in bu fikrinin yeniden ifade edilmesidir. Daha az okunan kitaplarından bir diğeri olan Poetika'da Aristoteles hikaye anlatımı için 6 temel noktayı ortaya koymaktadır.
⚜2.400 yıl oldu ama Aristoteles'in fikirleri hala etrafımızda ve her yerde.
コメント