📈Bütçelemenin Ötesi, geleneksel bütçeleme uygulamalarına meydan okuyan ve organizasyonları yönetmek için daha uyarlanabilir ve merkezi olmayan bir yaklaşıma izin veren, esnekliği, çevikliği vurgulayan ve ekipleri güçlendiren ilerici bir yönetim felsefesidir. Bu yöntem, iş birliğini ve öğrenmeyi teşvik ederek kuruluşun belirsizlikleri hızla aşmasını ve ortaya çıkan fırsatları yakalamasını sağlamaktadır. https://www.wallstreetmojo.com/beyond-budgeting/
💶Geleneksel bütçeleme, CFO'lar ve kontrolörler tarafından eleştirildiğinde, şikayetler genellikle sürecin zaman alıcı, maliyetli, finansal yönetimi merkezileştirmesi, kararları yukarı doğru kaydırması ve kontrol yanılsaması yaratması etrafında dönüyor. Bütçelerin hızla güncelliğini yitirdiği ve şirketin stratejisine yeterince bağlı olmadığı yönünde görüşler de var. Hatta bazı yöneticiler bütçenin bazen değişim çalışmalarında engel oluşturduğunu da iddia ediyor.
📅Bütçelemenin Ötesinin 12 İlkesi;
Bütçe Ötesi, bir kontrol listesi olarak görülmemesi gereken, ancak sizin ve kuruluşunuzdaki yöneticilerin yönetmesine ve liderlik etmesine yardımcı olan yol gösterici ilkeler olarak görülmesi gereken bir yönetim felsefesidir. Birbiri ile ilişkili 12 ilkesi (merkezi olmayan) liderlik ve (çevik) yönetime ayrılmıştır:
Bütçelemenin Ötesinde Liderlik
📌Amaç: Kısa vadeli finansal hedeflere ulaşmaya odaklanmak yerine, ortak bir amaç ve istek yaratmak için çalışanlarınızı cesurca, uzun vadeli ortak hedefler için çalışmaları için odaklayın.
📌Değerler: Ayrıntılar ve kurallar yerine güçlü değerler ve sağduyu ile rehberlik edin.
📌Şeffaflık: Bilgi gizlemeyin. Açılım sağlayarak çalışanların kendilerini geliştirmelerine ve eğitmelerine, kendi kontrollerini ve yeniliklerini yaratmalarına izin verin.
📌Organizasyon: Kontrol ve bürokrasiden kaçının. Çalışmaları aidiyet duygusunu geliştiren ve ekiplerin ortak sorumluluk sahibi olmaları yönünde organize edin.
📌Özerklik: Çalışanların şirketin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğine güvenin ve birisinin durumu istismar etmesi durumunda herkesi cezalandırmayın.
📌Müşteriler: Herkesin işini müşteri için değer yaratan faaliyetlere bağlayın ve amaç ile çıkar çatışmalarından kaçının.
Bütçelemenin Ötesinde Yönetim
📌Ritim: İş ritmini yalnızca takvim yılına göre değil, olaylara göre düzenleyin.
📌Hedefler: Yönlendirilmiş, iddialı ve göreceli hedefler belirleyin. “Şelale düşüncesinden” ve sabit hedeflerden kaçının.
📌Planlar ve tahminler: Planlama ve tahminleri çevik ve tarafsız süreçler haline getirin. Sertlik ve politikadan kaçının.
📌Kaynak tahsisi: Ayrıntılı yıllık bütçeleme yerine maliyet bilincini geliştirin ve ihtiyaç duyulduğunda kaynakları kullanılabilir hale getirin.
📌Performans değerlendirmesi: Bir öğrenme deneyimi ve gelişim yaratmak için performansı bütünsel olarak ve diğer çalışanlardan (ekipten) gelen geri bildirimlerle değerlendirin. Performans değerlendirmesi yalnızca metriklere dayanmamalı ve yalnızca ödülün (bonusun) temelini oluşturmamalıdır.
📌Ödüller: Sabit performans hedeflerine dayalı değil, diğer ekiplerle beraber başarılan paylaşılan başarıyı ödüllendirin.
Geleneksel veya hiyerarşik işletmeler için Bütçe Ötesi zorlu görünebilir. Ancak Boston Consulting Group'un belirttiği gibi Handelsbanken ve Volvo, Bütçe Ötesi'ne geçiş yapan iki tanınmış işletme örneğidir.
"Bütçelemenin Ötesi" terimi, şirketin değişim çalışmasının büyük bir bölümünü finans departmanının ve CFO'nun ellerine bırakıyor. Günümüzde artan sayıda çevik metodoloji ile çalışmaya başlayan pek çok şirketin bu yaklaşımdan gerçek anlamda verim alabilmesi için Bütçeleme Ötesi kavramını da içselleştirerek pratik şekilde tatbik etmesi gerektiğine inanıyorum. Aksi takdirde çevik çalışma metodolojilerinin potansiyel olarak vaad ettiği verime asla ulaşılamayacağına inanıyorum.
Comentários