top of page

Büyükelçinin Gözünden Suriye

Yazarın fotoğrafı: Volkan MirzalıVolkan Mirzalı

Kitaptan bazı alıntılar ve önemli konu başlıkları;

Suriye’yle 1998’de savaşın eşiğindeydik. 2010’lu yıllara gelindiğinde ise, karşılıklı vizeleri kaldırmış, ortak Bakanlar Kurulu toplantıları yapıyorduk. Arap Baharı Mart 2011’de Suriye’ye de geldi. Sokak gösterileri bir süre sonra iç savaşa evrildi. 6,5 milyon Suriyeli ülkesinden kaçtı. Krizin etkileri ülke sınırlarının ötesine yayıldı. Bu duruma nasıl gelindi? Esad, Türkiye’nin yardım çabalarını nasıl karşıladı? Türkiye ne zaman tutum değiştirdi? Olayların bu noktaya gelmesi engellenebilir miydi? Bu kitapta bulunabilecek cevaplardan sadece bazıları.


Kitabın 342. sayfada sığınmacılar ile ilgili istatistiki bilgiler de yer alıyor. Benim en çok dikkatimi çeken; çocuk ve genç nüfusun Suriyeli sığınmacıların %60’ını oluşturduğu, oysa ülkemizdeki çocuk ve genç nüfusun genel nüfusa oranının %15’lerde kaldığı. Sığınmacı ve göçmen alan ülkelerde ekonomik-demografik ve sosyolojik pek çok değişim gerçekleşiyor.


Bizim ülkemizdeki durumun demografik yapımıza etkisi ise diğer örneklerle karşılaştırıldığında maalesef çok daha hızlı gelişiyor.

Yazarın konu ile ilgili önemli bir tespiti;”Demografik yapıyı etkileyecek kadar çok sığınmacının ülke kaynakları üzerinde baskı yarattığı doğru olmakla birlikte bu sığınmacılar ülke içerisinde ucuz işgücü olmuşlar ve yeni iş alanları da yaratmışlardır.”(geçtiğimiz günlerde Tuzla da bir tersanede yaşanan iş kazasında yararlananların yarısından çoğu yabancı uyruklu işçi diye haber geçtiler mesela)

Bir sarmala girdiğimizi düşünmekteyim. Çıkabilmek için toplumumuzun tamamında farkındalık ve istenen sonucu tanımlayarak beraberce çaba göstermemiz gerektiğine inanıyorum. Bu konunun kurumlarımızda arttırmaya çalıştığımız psikolojik güvenliği en çok zorlayan iş dışı etki olduğunu düşünüyorum?


Sizin düşünceleriniz nedir? Bu güçlüğü nasıl aşacağız?


Ömer Önhon Kingston Üniversitesi ekonomi bölümü mezunudur. 1985 yılından itibarı ile Dışişleri Bakanlığı'nda çeşitli görevler üstlenmiştir. 2002-2006 yıllarında New York başkonsolosluğu, 2006-2007 yıllarında Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu dairesi başkanlığı, 2007-2009 yıllarında Ortadoğu genel müdür yardımcısı, 2009-2012 yıllarında Şam büyükelçisi oldu. Babası, emekli büyükelçi Candemir Önhon 'dur. Dedesi ise asker ve milletvekili Türkiye Jokey Kulübü kurucu üyesi Saim Önhon'dur.


 
 
 

Comments


bottom of page