top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Başarı Asla Nihai Değildir; Başarısızlık Asla Ölümcül Değildir. Önemli Olan Cesarettir.

🏆Elit seviyede performans gösteren sanatçıların, iş insanlarının veya sporcuların röportajlarına ya da rutinlerine baktığımızda, zihin yapısına ne kadar önem verdiklerini gözlemlemek mümkün. Onların çok önem verdikleri bu zihin yapısı nasıl inşa ediliyor ve ayrıştırıcı yönü nedir?



📚Kendine koçluk yapmak isteyen hemen herkesin okuması gereken iki kitap olduğunu düşünmekteyim. İlki Timothy Gallwey'in yazdığı "Tenisin İçsel Oyunları" diğeri de Angela Duckworth'ın yazdığı "Azim" kitabı.


📕Gallwey, oyunun zihinsel ve duygusal yönlerini keşfetmek için kendi deneyimlerinden yola çıkarak aşağıdaki temel sorulara cevap veren pratik stratejiler hazırlamış:


Kendi iç sesini nasıl yönetirsin?

Hataları nasıl kazanımlara dönüştürebilirsin?

Odaklanma ve kendine güven nasıl gelişir?


📌Kendi iç seslerimizi yönetmek, negatif düşünceleri engellemek ve pozitif bir zihinsel duruş geliştirmek, kitabın temel odak noktalarından biri. Gallwey, oyuncuların kendi iç konuşmalarını fark etmelerini ve olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelere dönüştürmelerini sağlayacak pratik yöntemler paylaşmış.(farkındalık, olumsuz düşünceleri sorgulama, olumlu telkinler ve başarıyı görselleştirme)


📌Gallway kendine güven ile başarı arasında manyetik bir ilişki olduğuna inanıyor. Kendini tanıma, başarı ve başarısızlığı nasıl tanımladığımız, iç ve dış onaylanmalara bağımlı olmama, hedef belirleme ve başarıyı kutlamayı bu ilişkinin yapı taşları olarak tanımlıyor


📌Nasıl nefes aldığımızın konsantrasyonumuz konusunda belirleyici olduğu görüşünü savunuyor ve nefes alma egzersizlerini düzenli olarak yapılmasını öneriyor.


📌Sadece kazanmaya değil, içinde olduğunuz oyunun kendisine odaklanmanızı öneriyor bu, Oyunu tüm boyutlarıyla görmek istiyorsanız, kafanızın içinden çıkıp gözlem yapmanız ve muhakeme becerinizi kullanmanız gerekir. 


📌Mevcut anın tadını çıkarmayı unutmamayı öğütlerken Mihaly Csikszentmihalyi'nin "Akış" kitabında tanımladığı ruh haline dönüşmeyi öneriyor. Çünkü oyunun ne kadar içindeyseniz ve oyunun kendisinden ne kadar keyif alıyorsanız, dış faktörlerin yaratacağı engellerden de o kadar uzak kalıyorsunuz.


📘Angela Duckworth'ın "Azim" kitabında ise yukarıda bahsedilen zihin yapısının kendini sürekli besleyerek, şarj edebilecek şekilde nasıl muhafaza edilebileceğine dair ipuçları bulmanız mümkün; 


📌Coşku yaygındır. Dayanıklılık nadirdir.


📌Amaç fikri özünde, yaptıklarımızın kendimiz dışındaki insanları da ilgilendirdiği fikridir.


📌Sebat etmenin bir biçimi, işleri dün yaptığımızdan daha iyi yapmaya çalışmanın günlük disiplinidir. (Kenan Sofuoğlunun röportajı 👇)


📌Azimli olmak, rehavete direnmektir.


📌Başarı asla nihai değildir; başarısızlık asla ölümcül değildir. Önemli olan cesarettir.


📌Defalarca dahi olmadığı söylenen bir kişi, dahi olmadığı için bir ödül kazanır. Ödül, sonunda başardığımız şeyin doğuştan gelen yeteneğimizden çok tutkumuza ve azmimize bağlı olabileceğini keşfettiği için ona gider. (Aziz Sancar pek çok konuşmasında bundan bahseder)

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page