💐Beyaz Zambaklar Ülkesi bataklıklar ve kayalıklar ülkesi olarak adlandırılan 2 milyon nüfuslu Finlandiya’nın tüm halkın aydınından, köylüsüne, subayından, memuruna, din adamlarından, öğretmenlerine kadar herkesin birleşerek ülkeyi kalkındırmalarını anlatıyor. Yazar Grigory Petrov eserinde baş karakter Snelman’ın ağzından anlatmış. https://www.akademikkaynak.com/beyaz-zambaklar-ulkesinde-kitap-incelemesi.html
💥Finlandiyalılar 1811 yılına kadar İsveç hakimiyeti altındaydılar. Bütün iktidar, ticaret ve sanat, okullar ve hatta kilise bile İsveçlilerin elindeydi 19. yüzyılın sonlarına kadar kültürel gelişimleri sadece temel okuma yazma becerileriyle sınırlıydı. Fakat Rusya 1808 yılında Finlandiya’nın yarısını ele geçirdi ve Rus Çarı eskiden sahip olunan tüm hakların aynı kalacağı sözünü verdi. Bu olay ile beraber kendi kültürlerini özgürce geliştirme olanağı elde ettiler.
🗝Fin kültürünü geliştirmek için önderlik etme görevini Johan Wilhelm Snelman üstlendi. Snelman yeni nesil Fin aydınlarının en parlak temsilcilerinden biriydi. Finlandiya’nın gelişmesi için adeta seferberlik ilan etti.
🚧İşe öncelikle aydınlarla konuşarak başladı. Onlara aydın olunmanın halka üstten bakmak olmadığını, kendileri ne kadar bilgiliyse halkında öyle olması gerektiğini, öğrendikleri her şeyi halka da anlatmaları gerektiğini söylüyordu.
🚩Toplumun tüm kesimlerini daha iyi bir hayat kurmak için ne yapmaları gerektiği konusunda eğitmeliydiler. Aydınlardan sonra ise sırada öğretmenler vardı ve onlarla özel olarak ilgilendi.
📜Din Adamlarını da bu hedef doğrultusunda çok önemli kişiler olarak görüyordu Snelman. Din adamları çocukları ve gençleri bir araya getirerek, onlara maneviyat, inanç ve umut aşılamaya çalıştılar. Bunu yaparken de zekayı, bilimi ve hayatın zevklerini aşağılayıp küçümsemediler.
📚1816 yılında yeni anayasanın kabul edilmesi ile parlamento yeniden faaliyete başladı. Snelman’ın memurlara çağrısı ise şöyleydi: "Vatandaşlarımızın yasalara saygılı veya daha fazlası olan derin adalet duygusuna sahip bireyler olarak yetiştirilmesi için bize yardımcı olun."
🎗En büyük değişimlerden biri ise Ordu’da oldu. Toplumsal reform ile birlikte kışlalar yeniden şekillendirilerek eğitim ve kültürel alanda insanların kendilerini geliştirebilecekleri kurumlara dönüştürüldü.
✔Snelman Devlet meselelerinin sadece bakanlar, veya milletvekillerinin icraatlarının sonucu değil her vatandaşı ilgilendiren mesele olduğunu erkek ya da kadın, genç ya da yaşlı, şehirli ya da köylü, kas gücüyle ya da beyin gücüyle çalışan herkesin bu meseleleri düşünmesi gerektiğinden söz eder.
💧Bu ve bunun gibi birçok bakış açısının değişmesi ve gelişmesi bu küçük ülke adına çok büyük adımların atılmasına sebep oldu. En alt kesimden en üst kesime kadar tüm insanlar çok çalıştı. Bataklıklar ve kayalıklar ülkesi olarak adlandırılan Finlandiya’da insanlar kayalıkların üstüne verimli topraklar yerleştirdiler ve buralarda tarım yapmaya başladılar. Üretim yaptılar, okullar açıldı insanlar okumaya başladılar. Bu ve bunun gibi birçok etken sonucu şu an da Finlandiya refah ve eğitim düzeyi çok yüksek bir gelişmiş ülke haline geldi.
🙌Beyaz Zambaklar Ülkesinde, kurgusal bir romandan daha çok ders verir nitelikte bir kitap. Okuduğunuzda, bolca sorgulama yapmanızı sağlayan bir eser. Ayrıca ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün okulların müfredatında okutulmasını istediği bir kitap olması bakımından da önemlidir. Bir ülkenin kalkınmasının yolunun önce eğitimden geçtiğini sade ve akıcı bir dilde anlatan bu kitap, birçok ülkeye ilham olmuştur.
Mutlu Bayramlar, 23 Nisan'lar Daim ve Kutlu Olsun 🌷
Comments