top of page
Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

'Biat' Toplumunun Ruhsal Kökenleri

Ruh hekimi Prof. Dr. M. Orhan Öztürk, engin deneyimiyle hazırlamış olduğu bu kitapta, ülkemizde kişilik gelişmesinde özerk benlik duygusunu kısıtlayan, kul benliği besleyen gelenekleri, inançları, toplumda kadının yerini, ailede ve toplumda egemen olan baskıcı, kısıtlayıcı eğitim-öğretim düzenini irdeliyor, temel sorulara yanıt arıyor.


"Bireysel, toplumsal düzeyde değişebilmek, gelişebilmek için bilinçlenmek, eleştiri ve özeleştiri yapabilmek zorundayız" diyor Öztürk ve ekliyor: "Bunları, ancak merak eden, kuşku duyan, sorgulayan, özgür düşünebilen, tartışabilen, karşı çıkabilen özerk benlikli bireyler yapabilir. Toplumun bireylerinde özerk benliğin gelişmesini önleyen etkenleri bilmezsek bilinçli bir toplum nasıl ortaya çıkabilecek?"


Kendini, insanı, doğayı, evreni sorgulamayan, merak duygusu sönük, biricikliğinin ayrımında olmayan yazgıcı bireylerin çoğunlukta olduğu bir toplumda benlik, özerklik, özgür düşünebilme, özgür seçim, birey olma gibi kavramlar soyut kalmakta, toplumsal değer olarak ağırlık taşımamaktadır


Biat toplumunun ruhsal kökenlerinin araştırıldığı bu kitapta M. Orhan Öztürk, yakından tanıdığı Yaşar Kemal'e özel bir bölüm ayırıyor. Önce onun roman karakterlerini inceliyor. Ardından karakterlerin yaratıcısı Yaşar Kemal'in benliğinde açığa çıkan "özerkliğe" vurgu yapıyor. Bu yanıyla Öztürk'ün kitabı, sadece toplumun ruhsal analizi değil, büyük yazar Yaşar Kemal'e ilişkin de bir kaynak.


Keyifli okumalar dilerim, konu ile ilgili düşüncelerinizi siz de paylaşırsanız sevinirim




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page