top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Bilmek ile Yapmak Arasındaki Boşluk

Güncelleme tarihi: 10 May 2022

Jeffrey Pfeffer ve Robert I. Sutton'ın bu kitabında organizasyonlardaki bilme-yapma boşluğunun nedenlerinin belirlenerek nasıl kapatılacağını açıklanmaktadır. Performansın nasıl iyileştirileceğine ilişkin bilgiyi ölçülebilir sonuçlar üreten eylemlere dönüştürme zorluğuna Bilmek ile Yapmak arasındaki boşluğun dinamiklerini dikkate alarak çözümler önerilmektedir. Bilgiyi eyleme dönüştüren şirketler "akıllı konuşma tuzağı"ndan kaçınırlar. Yöneticiler planları, analizleri, toplantıları ve sunumları eylemin yerine geçmesi için değil, eyleme ilham vermek için kullanırlar. Bilgiyi eyleme dönüştürmek üzere hareket eden şirketler önemli olanı ölçmeye odaklanacakları gibi, yıkıcı iç rekabeti ortadan kaldırarak psikolojik güvenlik ortamı da sağlamış olacaklardır. Yazarlar, bazı şirketlerin bilme -yapma boşluğunu nasıl aştığını, diğerlerinin neden deneyip başarısız olduklarını ve yine başka diğerlerinin de ilk etapta boşluktan nasıl kaçındıklarını gösteren pek çok örnekle aktarmaktadırlar.


Kitabın güzel bir özeti ve konu ile ilgili bir araştırma; https://www.tobysinclair.com/post/book-summary-knowing-doing-gap


Bilme- Yapma Boşluğunu Aşmak için 5 Pratik Yöntemi Özetlersek;


✔ Başkalarına Öğretmek ; Öğrenmenin en iyi yolu öğretmektir. Bir kitap okuduktan sonra, bir kitap özeti yazın. Bir eğitim kursuna katıldıktan sonra 5 dakikalık bir yıldırım konuşması oluşturun.


✔ Adımları küçültmek: Korku, insanları harekete geçmekten alıkoyan birincil faktördür. Eylemi küçük ve anlamlı hale getirerek bu korkuyu azaltabilirsiniz. Hayat değiştiren bir adım için çok küçük bir adım yeterli olabilir.


✔ Sebep bulmak: Sizi neyin motive ettiğini keşfedin ve bunu harekete geçirmek için kullanın. Sosyal bağlantı ile motive oluyorsanız, başkalarıyla birlikte harekete geçmenin yollarını bulun.


✔ İşbirliği: Aynı eylemi başarmak isteyen başkalarını bulun. Bu, hesap verebilirlik oluşturmaya ve öğrenmenizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Yapmak istediğiniz şeyi başarmış insanları bulun ve onların arasına katılın.


✔ Eylemi Ödüllendirmek: Harekete geçmek için ödüller oluşturmanın yollarını bulun Örneğin, yılda 100 kitap okumak. Bunun yerine eylemi ödüllendirin. Örneğin, okuduğunuz her kitap için 1 anlamlı eylem belirleyin.


37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page