top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Miguel de Cervantes

"Üç devle savaşıyoruz sevgili Sancho! Adaletsizlik, korku ve cehalet..." Miguel de Cervantes


🔎Miguel de Cervantes, 1547 yılında İspanya'nın Alcalá de Henares şehrinde doğdu. Hayatının büyük bir kısmını çeşitli savaşlarda geçirdi ve birçok farklı meslekte çalıştı. İspanya ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki savaşta asker olarak görev aldı ve Cervantes'in bu deneyimleri sonraki eserlerine de yansıdı.


☀Cervantes'in en ünlü eseri olan "Don Kişot", edebi mirasının zirvesidir. 1605 yılında yayımlandığında, edebi dünyada devrim niteliğinde bir eser olarak kabul edildi. Don Kişot'un maceraları, İspanyol toplumunun eleştirisini yaparken aynı zamanda insanlık hallerini de derinlemesine inceler. Onun şövalye romanlarına tutkusu, gerçeklikle bağlantısız hayal dünyası eserin ana temasındır.


🔗Cervantes'in başarılı kılan özellikleri arasında cesaret, mizah yeteneği ve insanlık sevgisi ön plana çıkar. Zorluklarla dolu bir hayat yaşamasına rağmen, yazmaktan ve sanattan vazgeçmedi. “Hayırseverliğin değersiz kılınması” gerekçesiyle İspanyol engizisyonu tarafından yasaklanan kitap ancak 19. Yüzyılda eksiksiz olarak tekrar okuyucuyla buluşabilmiştir. Dostoyevski onu "insan düşüncesinin son ve en yüce sözlüğü" şeklinde tanımlamaktadır.


🏰“Bir silah sahipsiz, bir şato efendisiz kalmamalı” diyerek, kişiliğin birey tarafından yönetilmesi gerekliliğine dikkat çekmiştir. Bu noktada, insanın içinde kimin efendi kimin şato olacağı konusunda birey ve kişilik arasında bir savaşa dikkat çeker.


📔Don Kişot bir semboldür. Göremediğimiz ama gerçek olan, görünmez bir dünyanın, görmediğimiz bir şeyin fiziksel temsilidir. Bu şekilde bize, fiziksel bir görünüş altında sembolik bir dil sunulmaktadır. Bu sembolik dilin amacı, görmek isteyenlerin gözünde, kendi ahlaki özündeki saklı gerçekleri keşfetmekten başka bir şey değildir.


📌Don Kişot, okuru edilgen yapmak yerine romanın içerisinde etken bir rol oynamasına yardımcı olmaktadır. Don Kişot'taki gibi gerçeklikle rüyaların birbirine karıştığı, arasındaki sınırın belirsizleştiği akıl almaz maceralar yaşayarak geçsin ömrümüz.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page