Günümüzde yöneticiler için koçluk artık yavaş yavaş yapılsa iyi olur'dan çalışan bağlılığı, sürdürülebilirlik ve çalışma ortamındaki psikolojik güvenliğe hizmet eden bir yaklaşım olduğu için mutlak surette gösterilmesi gereken bir yaklaşım haline geldi. Hatta bence bu bahsettiğim konular performans artışı ile ilgili gereksinimlerin de önüne geçti. Artık herkes görüyor ki çalışan bağlılığı, sürdürülebilirlik ve psikolojik güvenliğe odaklı gerçekleştirilen yaklaşımların performans artışına olan etkisi çok daha fazla.
Marshall Goldsmith'in davranış değişimi için farkındalık sağlamaya yönelik çok basit ve kolay uygulanabilir bir metodolojisi bulunmakta. Kendisi yaklaşımı "6 Soru Süreci" olarak isimlendirmekte. Sürecin uygulanması ve istenen sonuçların alınmasının zaman etkinliği anlamında da çok verimli olduğunu da özellikle belirtmekte.
Sürecin çalışan ile yapılacak 1'e 1 görüşmede diyalog ortamında iletişim kurulduğu sırada sorulması gereken soruları şu şekilde;
1. Neye dönüşüyoruz?
2. Sen neye dönüşüyorsun?
3. Neyi iyi yapıyorsun?
4. İleri bildirim ister misin?
5. Sana nasıl yardımcı olabilirim?
6. Benim ile ilgili tahmin veya gözlemini söyler misin?
Sürecin son adımındaki sorudan da fark edilebileceği üzere süreç karşılıklı duyarlılık üzerine kurulu. Çalışanın herhangi bir zamanda daha fazla geri bildirim koçluğuna ihtiyaç duyduğu anda gelip yöneticisi ile konuşabilmesi için sorumluluk almaya davet ediyor. Bu davetin çok değerli olduğuna inanıyorum, çünkü günümüzün inanılmaz hızlı temposu içinde çalışanların içine düştükleri belirsiz ve öngörülemez durumların miktarı hızla artıyor. 1'e 1 görüşmeler arasında aylar bulunsa bile kişiyi bu süre aralığında kendi sorumluluğunu almaya davet ediyor. Koçluk açısından, yön açısından netlik veya geri bildirim açısından ve karşılıklı sorumluluk açısından herhangi bir karışıklık ve şüphe duymadan ilerlemesini sağlıyor.
Comentarios