top of page

Davranışlarımızı Etkileyen Tetikleyiciler -Marshall Goldsmith

Yazarın fotoğrafı: Volkan MirzalıVolkan Mirzalı

Güncelleme tarihi: 16 Eyl 2023

✨Tetikleyici, davranışımızı etkileyen herhangi bir uyarandır. Çevremizdeki tetikleyicilerin ve inançlarımızın davranışlarımız üzerinde yarattığı etkinin çoğu zaman farkında değiliz veya hafife alıyoruz. Marshall Goldsmith “Değişim Çarkı”nda Davranışlarımızı etkileyen bütün uyaranların, davranışsal tetikleyicilerini belirleyerek faydamıza yönelik kullanmamız gerektiğini belirtmekte.

🧷Kişisel gelişim literatürü kulağa çok kolay gelse de, davranış değişikliği insanoğlunun başarması en zor şeylerden biridir. Çünkü hiç kimse, kendisi değiştirmek istemedikçe, kendine göre başarılı ve rahat davranışını değiştiremez.

📜Davranışsal bir tetikleyici, davranışımızı etkileyen herhangi bir uyarandır. Davranışsal tetikleyiciler şu şekilde sınıflandırılabilir:

· doğrudan veya dolaylı

· dahili ya da harici

· bilinçli veya bilinçsiz

· beklenen veya beklenmedik

· cesaretlendirici veya cesaret kırıcı

· üretken veya ters etki yapan


🎯Örneğin; Daha fazla egzersiz yapmaya çalışıyorsanız, spor ekipmanını hemen yatağınızın yanına koymak cesaret verici ve üretken bir tetikleyicidir. Çevremizdeki hangi tetikleyicilerin teşvik edici veya cesaret kırıcı, üretken veya verimsiz olduğunu bulmaya çalışmalısınız.

✔Davranışlarımızı değiştirmemize yardımcı olacak ve "Neden olmak istediğimiz kişi olamıyoruz?" sorusuna cevap ararken aşağıdaki [Günlük Sorular]’ın cevaplarına ulaşabilirsek işimiz kolaylaşacaktır.

🌿Bugün net hedefler belirlemek için elimden geleni yaptım mı?

🌿Bugün hedeflerime doğru ilerlemek için elimden gelenin en iyisini yaptım mı?

🌿Bugün anlam bulmak için elimden geleni yaptım mı?

🌿Bugün mutlu olmak için elimden geleni yaptım mı?

🌿Bugün olumlu ilişkiler kurmak için elimden geleni yaptım mı?

🌿Bugün ilgilendiğim konuya adanarak bağlanmak için elimden geleni yaptım mı?

5️⃣Değişim Çarkında Beş Büyük Fikir

📌“Biz çevremizi yaratıp kontrol etmezsek, çevremiz bizi yaratır ve kontrol eder”.

📌“Geri bildirim – hem verme hem de alma eylemi – çevremiz ve davranışlarımız arasındaki bağlantı konusunda daha akıllı, daha dikkatli olmak için ilk adımımızdır”.

📌“Tetikleyiciler davranışları etkilerken, anlık olarak üç anlık olgudan faydalanır: dürtü, farkındalık ve seçim.”

📌“[Günlük Sorular] kendimiz için bir şeyler yapma niyetimizi duyurur ve kişisel hayal kırıklığı veya sosyal ve kamusal anlama aykırı bulunma riski altında bizi bunu yapmaya zorlar”.

📌“Öz disiplin, arzu edilen davranışa ulaşmak anlamına gelir. Öz kontrol, istenmeyen davranışlardan kaçınmayı ifade eder”.

"Değişim Çarkı" modelinde değişim için eyleme geçenlerin dört aktivite alanı ise şu şekilde: 1) Yaratmak 2) Muhafaza Etmek 3) Elemek 4) Kabul Etmek”

Herkesin kendisi için olumlu tetikleyicilerle tetiklenmesini dilerim.

Mutlu Pazarlar

 
 
 

Comments


bottom of page