top of page
Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Erteleme Hastalığı ''Akrasia'' (Procrastination)

✨Başka bir şey yapmanız gerektiğini bildiğiniz halde, onun yerine diğer bir şeyin yapılması Akrasia, yani en basit şekilde erteleme hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Kelime ilk kez Sokrates ve Aristoteles gibi antik Yunan filozofları tarafından bu tür davranışları tanımlamak için kullanılmıştır. Aristoteles’in Nikomakhos’a Etik adlı eserinin VII. kitabının neredeyse tamamı, genellikle kişinin bilgi sahibi olmasına rağmen bunun aksine davranması olarak tanımlanan Akrasia kavramını ele almaktadır.

📂Akrasia, daha iyi olan kararlarınıza karşı hareket etme durumudur. Akrasia’nın erteleme veya öz kontrol eksikliği olduğunu söyleyebiliriz. Akrasia, yapmayı planladığınız şeyleri takip etmenizi engelleyen şeydir. https://www.youtube.com/watch?v=arj7oStGLkU

🌟Akrasia’nın hayatlarımızı yönettiği ve ertelemenin bizi neden kendine doğru çektiği, “zaman tutarsızlığı” kavramıyla açıklanıyor. Aslında bir ekonomi terimi olan “zaman tutarsızlığı”, insan beyninin, gelecekteki kazanımlardan çok, anlık kazanımlara daha fazla değer verme eğilimine atıfta bulunuyor. Çünkü plan yapıyoruz ancak harekete geçemiyoruz.

❗Ünlü romancı Victor Hugo, yayıncısına söz verdiği romanın yazımını 1830 yazında tamamlayıp teslim etmesi gerektiği halde başka işler ve projelerle ilgilenmekten bunu başaramadı. Hugo’nun yayıncısı sinirlenmişti. Bu defa Victor Hugo’ya bir yıl değil, altı ay süre tanıdı. Kitap 1831 Şubat’ında bitmiş olmalıydı.

🚩Tüm kıyafetlerini topladı ve asistandan onları büyük bir sandığa kilitlemesini istedi. Victor Hugo kıyafetlerini kilitlemeye başladığında yazmaya odaklanabildi. Böylece psikologların “Mutabakat (Taahhüt) Cihazı” olarak adlandırdığı şeyi yaratıyordu. Dışarıda giyecek uygun kıyafetleri bulunmadığı için dışarıya çıkma ihtimalini ortadan kaldırmıştı. Böylece çalışmalarına devam etti. 1830 sonbaharında başlayan yazım hızıyla, ünlü “Notre Dame Kamburu” eserini 14 Ocak 1831’de, bitim tarihine iki hafta kala teslim etti ve yayınlandı.

❇️Kilo vermek, bir kitap yazmak veya bir dil öğrenmek gibi bir hedef belirlemekle, aslında gelecekteki kendinize yatırım yapıyorsunuz. Gelecekte hayatınızın nasıl olması gerektiğini ve geleceği düşündüğünüzde düşündüğünüzde, beyninizin uzun vadeli faydalarla (korteksle) harekete geçmesinin değerini görmesi mümkündür. Çünkü beynimizin korteksi uzun vadeli faydalara odaklanır.

✳️Korteks için geçmiş, şu an ve gelecek vardır. Korteks ileride uzun vadeli faydalara değer verir. Limbik sistem ve ilkel beyin için ise sadece şu an vardır. Karar verme zamanı geldiğinde, gelecekteki benliğiniz için korteksle bir seçim yapmıyorsunuz. Ancak şimdi anın içindesiniz ve beyniniz şu andaki kendini düşünüyor. Yani Hipokampus ve ilkel beyin devreye giriyor ve daha etkili oluyor. Motive edici yönü olduğu için bu insana anlık olarak cazip görünebilir.

🎁Araştırmacılar, beynin uzun vadeli kazancı değil, anında memnuniyeti sevdiğini keşfetmiştir. Bulgular, eylem kontrolleri zayıf olan insanların (erteleyicilerin), genelde daha büyük bir Amigdalaya sahip olduklarını gösterdi. Amigdala, beynin korku ve duygulara yönelik ana kontrol noktasıdır. “Bu yüzden daha yüksek bir amigdala hacmine sahip olan insanlar, içinde bulundukları duruma karşı daha yönelimli oluyor ve bu sebeple, iyi bir gerekçe olmadığı sürece bir hedefe başlamaktan çekinmeye ve işlerin başlangıcını ertelemeye eğilim gösteriyorlar.”

🔨Akrasia etkisinden kurtulmanın taktiği olarak 3 aksiyon şu şekildedir.

1-Gelecekteki eylemlerinizi tasarlayın

Bir Mutabakat cihazı, şimdiki zamanda gelecekteki eylemlerinizi kontrol eden bir seçimdir. Gelecekteki davranışa kilitlenmenin, iyi alışkanlıklara bağlanmanın ve sizi kötü davranışlardan sınırlamanın bir yoludur.

2-Başlama sürenizi azaltın

Tüm çabanızı ve enerjinizi bir ritüel oluşturmak için kullanın ve başlamayı mümkün olduğunca kolaylaştırın. Çünkü zor olan, işi yapmak değil, işe başlamaktır.

3-Uygulama amaçlarını kullanın

Önceden işleri planlamanın bir fark yaratabileceği uygulama niyetlerinin gelecekte sizi bir eylem gerçekleştirme olasılığında 2 ila 3 kat daha fazla motive edebileceği anlaşılmaktadır.


Ertelemesiz Pazarlar🌷



86 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page