⏳14 Mart’ta duyurulan GPT4'ün bir cümlelik tanıtımı; “Gerçek yaşam senaryolarında, insanlardan daha az yetenekli olsa da bazı mesleki ve akademik değerlendirmelerde insan seviyesinde performans gösterebilen, resim ve metinleri anlayıp metin şeklinde cevap verebilen çok modlu bir model.”
🧾Bu tanım içerisinde çok önemli mesajlar var en önemli mesaj çocuk büyüdü! Makine artık öğrenmeye devam ederken öğretmeye başlıyor.!
✅Open AI sayesinde GPT4 ile artık derin öğrenme modelinden bahsediyoruz. Bu, nöral network olarak bilinen, aynı beynimizdeki sinir ağı yapısına benzer şekilde çalışan bir model. Çok fazla veriyi, interneti kullanarak sorduğunuz sorulara size şimdilik metin şeklinde cevap veren bir algoritma.
✨Bu yaklaşım bizi derin öğrenme kavramı ile tanıştırıyor. Derin öğrenme, bir makinenin herhangi bir şeyi sizin programlamanıza gerek kalmadan yapabilmeyi öğrenme yeteneğine deniyor.
🚩Burada insanın düşünme şeklini taklit etme söz konusu. Makine öğrenmesinde siz veriler arasına neye bakması gerektiğini söyleyebilirsiniz ama derin öğrenmede sadece verileri verip makineden bu veriler içerisinden anlam çıkarmasını bekliyorsunuz.
💻İnternette ne kadar veri olduğu göz önüne alındığında, kullanılan gerçek veri miktarını hesaplamak zor ancak 2025 itibariyle, dünya genelinde her gün 463 exabyte data üretileceği tahmin ediliyor.
❇️CHATGPT ile ne sorulursa sorulsun bir şekilde anlamlı bir cevap alınıyor ve inanılmaz bir zaman kazanılıyordu. Doğru şekilde kullanabilen bir çok insan ve meslek grubu yıllar kazandılar.
🔓GPT4 ile değişen ne peki diye sorarsanız? Önceki modellerin çözemediği en önemli sorunun üstesinden geldi. Önceden makinenin bulduğu veriyi, bağlantıları, cevapların bir şekilde insan diline çevrilmesi gerekiyordu. GPT4'nin sorduğunuz sorulara verdiği cevaplar o kadar insansı ki tam bu noktada işler değişmeye başladı. Bir insanın yazdığına inanmanızı sağlayacak kadar inandırıcılıktan bahsediyoruz.
🧰GPT3'e baktığımızda makine öğrenme parametresi (bilgi işleme kapasitesi)175 milyar civarındaydı GPT4'te bu parametre 100 trilyonu aştı. GPT3 de sadece metin olarak soru sorabiliyordu, artık görselde sunulabilecek. Yeni modelde bir fotoğraf veya resim gönderip bununla ilgili yorum yapmasını analiz etmesini isteyebiliyorsunuz. Bizim muhakeme dediğimiz şeyi yapıyor bilgisayar.!
🧲Doğru kullanıldığında tek başınıza dev bir kadro olabilirsiniz. GPT4 duyurulalı 48 saat dolmadan birisi 0'dan oyun yazmış, başka biri hiç kod bilmeden krom için bir uzantı yapıp yayınlamış, bir başka kişi hiçbir avukata gerek kalmadan bir dava dosyası hazırlamış.! Daha birçok örnek göreceğiz önümüzdeki günlerde.
🕓GPT4’e insanlığın boşa zaman harcadığı birçok işi yaptırabilir ve daha yaratıcı işlere daha fazla zaman ayırabiliriz. Daha dün GPT3'e şaşırmış ve henüz sindirememişken GPT4 ile tanışmak baş döndürücü bir devinim içinde olduğumuzu gösteriyor.
https://www.youtube.com/watch?v=NzsDd4IytEk
Comments