📜"Her şey anlattığınız hikayelere bağlıdır" Michael Hauge, senaryo, roman, film ve televizyon projelerinde yazar ve film yapımcılarıyla birlikte çalışan Amerikalı bir hikaye danışmanı, yazar ve öğretim görevlisidir.
🎈Hikayeleştirme yani hikaye anlatıcılığı, retorik kullanımı yoluyla bilgi, deneyim ve duyguları aktarma sanatıdır. Binlerce yıldır insan kültürünün bir parçası olmuştur ve eğlendirmek, eğitmek ve bilgi paylaşmak için bir yol olarak kullanılmaktadır. Unutmamak gerekir ki hikayesi olan ürün fiyatlanır!
🎞Michael Hauge'un hikaye anlatıcılığına yönelik basit ve benzersiz yaklaşımı, binlerce yazarın, film yapımcısının, iş adamının ve konuşmacının büyük izleyici kitlelerini büyülemesine ve insanların hayatlarını değiştirmesine yardımcı olmuştur. "Selling Your Story in 60 Seconds" https://lnkd.in/gVCkKtPW
👉Hauge, iş yaşamında özellikle hikayeleştirilerek yapılacak aktarımlarda dikkat edilmesi gereken 6 temel aşama ve içindeki detayı şu şekilde açıklıyor;
1️⃣ Giriş
Kahramanınızın her şey başlamadan önce bulunduğu yer burasıdır. "Aksiyonunuzun düzelttiği kötü nitelikleri göstermek gerekir" (önceki resim nasıldı?, kahraman ne hissediyordu?, durumun yaşam üzerindeki etkisi, kahramanın değişimden korkması gibi). Okuyucunun kahraman ile hem hal olmasını sağlamalısınız.
2️⃣ Kriz
Bu adım, kahramanınızın kriz ile beraber uyanışa geçtiği zamandır. (hangi soruna tahammül ediyorlardı? yön değişikliğini nasıl yaptılar? yeni durumda nasıl ilerlemeye karar verildiğini tarif edin) Krizi dikkat çekici kılmalısınız. dinleyici/izleyiciyi etkilemek için krizin aşamalarını hissettirmelisiniz. Bu adım, kahramanınızın önerdiğiniz çözümü keşfettiği andır.
3️⃣ Kovalama
Bu adım, kahramanınızın önerdiğiniz çözümü kullandığı andır. Zorlukları okuyucu/dinleyici için detaylı olarak betimleyin. (hareketler, duygular, engeller, deneyimler gibi, aksaklıkları gösterin) Daha sonra çözümünüzün aksaklıkları nasıl düzelttiğini gösterin. Kahramanın büyük zafere ulaşabileceği duygusu yaratmalısınız.
4️⃣ Çatışma
Sürecin zor kısımlarını göstermelisiniz (arızalar, hatalar, endişeler, eleştiriler)
Kahramanın vazgeçmek istediği anı belirtin. Çoğu insan duyguları harekete geçirmekte başarısız olur. Gerçek üstü zorlukları göstermek kahramana olan güveni arttırır.
5️⃣ Doruk
Kahramanın amacına ne zaman ulaştığını gösterin (ne oldu?, kiminle birlikteydiler?, diğerleri nasıl tepki verdi?) Bu, okuyucunun / dinleyicinin kahramanla bağ kurmasını sağlar. Duyusal ayrıntıları kullanın (görülenler, alınan koku, alınan tat, dokunduğundaki his, duyulan ses/ler) Detaylar ne kadar canlı olursa, dinleyici/izleyicinin hikayeyi daha çok benimser.
6️⃣ Sonrası
Bu adım, kahramanın dönüşümünü gösterir (yeni bir hayat, başkaları üzerindeki etkiler, beklenmeyen faydalar) Kahramanın sorunu çözdüğü yer burasıdır. Unutmaması gereken hemen her hikayenin alınacak anlamlı bir ders içermesi gerekir. Kahramanın kullandığı çözüm başarıyı sağlamıştır.
Comments