Stacey Matrisi, bir organizasyon teorisyeni olarak Hertfordshire üniversitesinde yönetim profesörü, Ralph Douglas Stacey tarafından, 2011 yılında belirsizliğin ortasında karar verme sürecinin üstesinden gelmek için tasarlanmış bir yaklaşımdır. https://adaptknowledge.com/wp-content/uploads/rapidintake/PI_CL/media/Stacey_Matrix.pdf
🔦insan organizasyonlarını ve onların yönetimini anlamak için karmaşıklığın doğa bilimlerinin etkilerini araştırmanın öncülerinden Stacey'nin önerdiği matrisin eksenleri; kesinlik derecesi ve anlaşma(uzlaşma) düzeyidir. Kullanılan yöntem cevaplar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda en uygun karar verme yaklaşımını seçmek için bir pusula olan eylem stratejilerine giden yolu da aydınlatır.
🚩Basit Zorluklar: Berrak sularda, rasyonel tartışmalar hakimdir. Standartlar ve en iyi uygulamalar yol gösterici yıldızlardır. Yine de, stratejik planlama sahneye girdiğinde, karmaşık ve karmaşık zorlukları anlamak çok önemli hale gelir.
🚩 Komplike Durumlar: Karmaşıklık artar ve nüanslı analiz gerektirir. Politik ve durumsal dinamikler devreye girer ve özellikle güç dinamikleri ile ilgili yargılayıcı bir karar verme katmanı eklenir. Stratejik planlamanın sahne aldığı merkezdir.
🚩 Karmaşık Ortamlar: Günümüzün COVID sonrası, kutuplaşmış VUCA dünyasının ortasında, karmaşıklık hüküm sürüyor. Burada, kararlar karmaşıklık alanında ortaya çıkar ve karmaşık dinamiklerin derin bir şekilde kavranmasını gerektirir. Karmaşık kararlar doğrusallığı ve rasyonaliteyi aşar, doğrusal olmayan, çok yönlü çözümleri kucaklar. Karmaşıklık içinde stratejiler oluşturmak, deneme yanılma, hızlı başarısızlık zihniyetini benimsemeyi, yeniliği tetiklemeyi, diyaloğu teşvik etmeyi ve sağlıklı tartışmaları ateşlemeyi içerir. Gelişen bir süreç olarak stratejidir. Karmaşıklık kaosun kenarında dans eder.
🚩Kaos: Kaos ortaya çıktığında, istikrar odak noktası haline gelir. Kritik zorluklar için molaya adım atmak (veya el frenini çekmek) önce basit çözümler oluşturmak Organizasyonları zaman içinde karmaşık ve karmaşık zorlukların üstesinden gelmeye doğru yavaş yavaş itmek.
🎲Bugünlerde liderlerin karşılaştığı zorlukların neredeyse tamamı Karmaşık / Kaotik alandadır. Stacy, kuruluşların karmaşık uyarlanabilir sistemler olarak görülmesi gerektiğini öne sürüyor. Bu şu anlama geliyor;
🌿 Kaos ve belirsizliği benimseyen işletmeler daha dayanıklı ve başarılı olabilir.
🌿 Organizasyonlar sürekli olarak çevrelerine uyum sağlamak zorundadır, aksi takdirde yok olacaklardır.
🌿 Uyum sağlama yeteneği, kuruluş üyelerinin kolektif zekasından gelir.
🌿 Bir kuruluşun kolektif zekası sürekli gelişerek kuruluşları öngörülemez ve eğlenceli bir şekilde çalışmak için keyifli yerler haline getirir.
🌿 Örgütlerdeki süreklilik ve değişim, herhangi bir genel stratejiden çok, bireyler arasındaki yerel etkileşimler ve güç ilişkileri tarafından yönlendirilir.
🌊Stacey, kuruluşların yalnızca istikrarlı koşullarda gelişebileceği varsayımına karşı çıkıyor. Bizi geleceğin neler getireceğini bildiğimize ve onu tahmin edip kontrol edebileceğimize dair yanlış bir inanca sürükler. Bu, şirketlerin en temel paradoksudur diyor.! Sizce ?
Commentaires