🔗Çoğu lider, hızlanacağını düşünerek baskıyı artırırlar. Ancak çoğu zaman bu asla işe yaramaz, çünkü baskı türbülansa neden olur. Türbülans kaos yaratır, kaos ise işleri yavaşlatır.
💦Konuyu akışkanlar mekaniği üzerinden incelersek; laminer akış ve türbülanslı akış, sıvıların hareket modellerini tanımlar. Laminer akış, minimum direncin istendiği senaryolar için ideal olan, karışmadan birbiri üzerinde kayan pürüzsüz, düzenli sıvı katmanlarıyla karakterize edilir. Türbülanslı akış, düzensiz dalgalanmalara sahip kaotik, dönen desenlere sahiptir ve çoğu zaman artan enerji dağıtımına ve karışımına neden olur.
🚄Hızlı ilerlemek isteyen liderlerin itmek ve baskı yapmak yerine düzenleme yapmayı denemeleri gerekir. Laminer benzeri bir akış koşulu sağlamak için iş akışının düzenlenmesi gerekir. Bu, herhangi bir anda süreç içindeki iş miktarını sınırlamak anlamına da gelir. İş akışı düzenlemesi, akışı daha karmaşık ve öngörülemez hale getiren türbülanslı koşullardan kaçınmanıza yardımcı olur. ("Yavaş kolaydır, kolay hızlıdır."Greg McKeown-Zahmetsiz)
🕹Sürdürülebilirliği olmayan, yetersiz sonuçlar almaya sebep olan koşulları üreten türbülansı azaltarak performans ve akış güvenilirliğinde büyük bir artış elde edilebilir. Bunun için kısıtlamanızın hızında çalışmanız gerekir. Çoğumuz için bu, dikkatimizin hızında çalışmak anlamına gelir.
👉Bu kısıtlar, lider olarak kendi öğrenme kapasitenizdir, çalışanınızın öğrenme ve gelişme kapasitesidir, ya da organizasyonunuzda 7S yapısı içinde çakışan önceliklerdir.
✨Kısıtlamanız bir parçasını ortadan kaldırdığınızda, ekibiniz için onunla ilgili iş parçasını serbest bırakabilirsiniz. Bunu yapmak zor değildir. Herkes bunu yapabilir. Zor olan kısım, zorlamanın ve baskının norm olduğu bir toplumda bunu yapmaya devam edecek cesarete ve disipline sahip olmaktır.
"Öğrenmenin birinci adımı kuşku duyma kabiliyetidir, zira öğrenmeye engel en büyük şey kendi bilgi ve yeteneklerine fazlaca güvenmektir. Kandırılması en kolay kişi insanın kendisidir çünkü." Descartes.
📜Carol Dweck'in çalışmaları, performans kaygısının (başarıya odaklanmanın) öğrenmeyi nasıl engelleyebileceğini göstermektedir. Performansa odaklanan bireyler, hata yapmaktan kaçınır ve bu da onların yeni şeyler öğrenme cesaretlerini kırar. Bu durum, özellikle zorlayıcı ve alışılmadık görevlerde belirgin hale gelir. ("Eğer sert ve telaşlı ses tonu kullanırsanız, açığa çıkan korku, yaratma sürecine köstek olacaktır."- Robert Maurer- Kaizen Yolu)
"Yaşamda gerçek başarı kendi koyduğumuz hedeflere ulaşmaktır." Nasuh Mahruki
Comments