📜Aristoteles insanların kendilerini en yüksek iyiye götürecek kararlar alan rasyonel varlıklar olduğuna inandığından, ahlak teorisinin başlangıç noktası mutluluktur. Eudaimonia çoğunlukla mutluluk olarak tercüme edilse de "iyi olmak", "başarmak" ya da "gelişmek" olarak da yorumlanabilir.
🚩Rasyonel varlıklar olarak en yüce mutluluğumuz, akıl vasıtasıyla yaptığımız seçimlerimizdir. Uzun vadede bizim için en iyi olan uğruna çalışırız ve devamında da bu yol ile mutluluğa ulaşacağımıza inanırız. Hazdan ibaret bir yaşam, bizi anlam arayışıyla geçecek bir yaşam süresince gerçekleştirilecek rasyonel ve bir amaca yönelik eylemlilikten mahrum bırakacağı için bizi mutlu edemeyecektir. Burada en erdemli yol, bize en hakiki hazzı (geçici olandan ziyade) sunan yoldur.
"Her gün yapmak istemediğiniz bir şeyi yapın; Görevinizi acı çekmeden yapma alışkanlığı kazanmanın altın kuralı budur." Mark Twain
🔑Hakiki mutluluk kendimiz ve amaçlarımız üzerine daha fazla mesai harcayarak düşünmemizden doğar. Aristoteles'in sözleriyle, “ne tek bir kırlangıçla bahar gelir ne de tek bir günle; aynı şekilde ne tek bir gün ne de kısa bir süre insanı kutlu ve mutlu yapar".
🎗“Hayatınızdaki en önemli iki gün; doğduğunuz gün ve neden doğduğunuzu anladığınız gündür.” diye ifade etmiştir Mark Twain.
🍁Aristoteles zamanın kendisini, hem bizim hem de dünyanın doğasını ortaya çıkaran, "keşif sürecinde iyi bir arkadaş” olarak tarif eder. Aristoteles, dostlukların iyi ve bütünlüklü bir hayatın bir parçası olduğunu söyler. Dostlarımızın amaçlarına ulaşmasına yardımcı olduğumuzda, rasyonel niteliklerimiz ve karakterimiz gelişir. Dolayısıyla katlı sağlamak ve vermek de bizi mutluluğa götüren bir yoldur.
🏙Aynı prensip, içinde yaşadığımız topluluk ya da şehre de uygulanabilir. Onun iyiliği için çalışarak kendi karakterimizi güçlendirir ve dolayısıyla mutluluğumuzu çoğaltırız.
Gönüllülük insanları mutlu eder mi, yoksa mutlu insanların gönüllü olma olasılıkları mı daha yüksektir? Araştırmacılar, katılımcıların gönüllülüğe başlamadan önceki ilk refah düzeylerini hesaba kattıklarında bile aynı sonuçları buldular. Yani gönüllü olmaya başlayan insanlar zamanla daha mutlu oldu.
🔦Aristoteles, araştırmayı mutluluğun en önemli olmasa bile en önemli kaynaklarından biri olarak ele alır çünkü araştırma, rasyonel doğamızın tam olarak ifadesine olanak sağlar. Felsefi ve bilimsel hakikatleri değerlendirip mevcut bilgimizle uyumlu hale getirirken insan olmanın tepe noktasına ulaşırız.
🎨Aristoteles'in vardığı sevindirici sonuçsa mutluluğun kader ya da tanrılar tarafından tayin edilmediği; erdemli bir hayatın iş, uygulama ve çalışma yoluyla bilinçli bir şekilde ifade edilerek alışkanlık gereğince, elde edildiğidir. “İnşa ederek inşaatçı, arp çalarak arpist olur[uz]. Aynı şekilde, ancak adil davranışlarda bulunarak adil, ölçülü davranışlarda bulunarak ölçülü ve cesur davranışlarda bulunarak cesur oluruz." Tom Butler-Bowdon
🎗"Merak mutluluğun en büyük sırlarından biridir." Bryant H. McGill
🧵Başka bir deyişle, alışkanlık yoluyla başarılı bir insan oluruz. Bir insanın yaşamını inişlerine ve çıkışlarına göre değil, onu geliştiren ve ifade eden, sürekliliği haiz erdemlerle değerlendirmeliyiz. Çünkü başarının gerçek ölçütü budur. Başarılı insan, erdemlerinin geliştirilmesinde istikrarlıdır; talihinin aşırılıklarını törpüleyen kişidir. En çok hayranlık duymamız gereken işte bu istikrar, asalet ve yüce gönüllülüktür. Aristoteles'e göre, "erdemle uyum içinde olan eylemler mutluluğu yönetir".
🎗"Yaptığınız her eylem, olmak istediğiniz kişi için bir oydur." James Clear
Mutluluk arayışı DNA'mıza kodlanmıştır. Ancak doğru yöntemleri bilmiyorsak kodlarımıza ulaşmak tahmin ettiğimiz kadar kolay olmayabilir.
Anların içinde kalarak mutluluklarla ulaştığımız yeni bir yıl dilerim. Mutlu Pazarlar🌷
Comments