top of page
Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Napolyon Bonapart'ın Liderliği

Avrupa tarihinde 1803 yılı ile 1815 yılları arası Napolyonik dönem diye geçer. Bugünkü Avrupa haritasının oluşumu sonuçlardan sadece bir tanesidir.


Döneme damga vuran Napolyon Bonapart'ın birkaç özelliğini sıralamak istiyorum öncelikle.. (olumsuzlar ayrı bir konu)

✅️ Kesinlikle otantik bir liderdir (kendinden öncekilere benzemez)

✅️ Kesinlikle idealisttir (Korsikalı bir milliyetçi olmasına rağmen modernleşme çabasındaki Osmanlı ordusuna katılmayı bile planlamıştır)

✅️ Liderlik ettiği kişilerle sürekli temas halindedir (ordusu seferlerde kamp kurduğunda tüm komutanlarını çadırlarında ayrı ayrı ziyaret eder ve askerleri önünde onları onurlandırır)

✅️ Çevresindeki insanların işlerini yapma şeklini gözlemler yararlılık gösterenleri hızla ödüllendirir (onun döneminde bu ödüllendirmeler sebebi ile Fransız hazinesi oldukça zorlanmıştır)

✅️ İkna gücü ve hitabeti çok güçlüdür (İngiliz halkının bile ona karşı sempati duymasından ciddi anlamda endişe duyulmuştur)

✅️ Çok iyi bir taktisyendir. (bütün savaşlarını 150k lık ordular ile kazanmıştır ama Rusya seferine çıkarken 420k lık bir ordu ile yola çıkmış ve karşısında çıkan farklı senaryolar için çözüm üretmekte zorlanmıştır.


Günümüzün liderlerinin Napolyon'un 1812 deki Rusya seferinden çıkaracağı çok ders olduğunu düşünmekteyim.


Sadece hedefler koymak ve hedefleri konuşmanın ötesinde, belirlenmiş hedeflere ulaşmak için oluşturulması gereken iklim için de en az hedef kadar çaba sarf etmek ve gündem öncelikleri arasında yer vermek gerekiyor. Karşılaşılacak farklı senaryolar içinde planlar hazırlamış olmak gerekiyor


"Kimse senin dalgalarla nasıl boğuştuğuna bakmaz. Gemiyi limana getirip getiremediğine bakar." diye bir söz çok kullanılıyordu eskiden. Denizcilik yapmış olanlar bilir, denize çıkarken her türlü beklenmedik durumun üstesinden gelmek için fırtına çıkmadan önce tekneyi neta etmiş olmanız gerekir. Napolyon gibi 420k kişiden oluşan bir ordu ile Rusya seferine çıkıp sadece 10k asker ile beraber Paris'e dönebildi iseniz ve lider olarak kalabiliyorsanız yukarıda belirttiğim özelliklere sahip olunması gerekir


Günümüzün liderlerinin hedefler koyduktan sonra o hedeflere ulaşmak için hedefi konuşmak kadar hedeflerin gerçekleşeceği iklimi de tasarlamaları ve inşa etmeleri (psikolojik güvenlik, bağlılık yaratma, kişisel dahiliyet kaynaklı motivasyon gibi) gerekmekte . Beklenmedik durumlarla karşılaştıklarında da üstesinden gelecek düşünsel hazırlık ve organizasyonel çevikliği kriz öncesi oluşturmuş olması beklenmektedir.




24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page