top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Nasıl Daha Mutlu Bir Yaşam Sürebiliriz❓

Güncelleme tarihi: 17 Eyl 2023

😊“Nasıl daha mutlu bir yaşam sürebiliriz?” sorusuna Harvard Üniversitesinde tam 75 yıl süren bir araştırma ile yanıt bulunmaya çalışılmış. 1938 yılında başlayan ve 75 yıl süren bu çalışmada projenin sürekliliğini sağlamak güçlüklerin en büyüğü imiş. Araştırmaya katılan 724 erkeğin (268 Harvard öğrencisi, 456 Boston’un düşük gelirli ve yeterli eğitim imkanına kavuşamamış gençleri) yıllar içerisinde iş, ev yaşamları ve sağlıkları ile ilgili yaşam hikayelerindeki değişiklikleri bilmeden sorular sorulmuş. Hatta görüşmeler sırasında check-up’ları da yapılmış. (Denekler arasında John F. Kennedy de var.) Başlangıçtaki 724 kişiden kalan 60 kişinin (çoğu artık 90’lı yaşlarında) 2000 adede ulaşan çocukları ile araştırma devam ediyor.


💗Yapılan çalışmadan çıkan sonuç şu şekilde; İyi ilişkiler bizim daha mutlu ve daha sağlıklı olmamızı sağlıyor. İlişkiler hakkında 3 önemli şey keşfetmişler.


1-Sosyal bağlantılar bizim için gerçekten iyi olduğu ve yalnızlığın son derece zararlı olduğu;

Aileye, arkadaşlara, topluma daha sosyal bir şekilde bağlı olan insanların daha mutlu, bedensel olarak daha sağlıklı olduğu ve çevresi daha sınırlı kişilerden daha uzun yaşadığı anlaşılmış. Ayrıca yalnız yaşamanın zararlı olduğu ortaya çıkmış. Diğerlerinden daha yalnız olan insanların, sağlıklarının orta yaşların başlarında bozulduğunu, beyin fonksiyonlarının daha erken gerilediğini ve yalnız olmayanlardan daha kısa yaşadıklarını anlaşılmış.


2- Yakın ilişkilerinizin kalitesi;

Anlaşmazlıkların ortasında yaşamanın sağlığımıza zararlı olduğu ortaya çıkmış. Örneğin, şiddetli geçimsizliğin olduğu, sağlıklı diyalogların olmadığı evliliklerin sağlığımıza zararlı olduğu, belki de boşanmaktan daha kötü olduğu anlaşılmış. Denekleri 80'li yaşları boyunca izlediklerinden, geçmişe dönüp onların orta yaşlı hallerine bakmak, mutlu, sağlıklı seksenlikler olup kimlerin olmayacağını tahmin edip edemeyeceklerini görmek istemişler. Deneklerin 50’li yaşlarında olduğu zamanlar hakkında bildikleri her şeyi bir araya getirdiklerinde nasıl yaşlanacaklarını gösteren orta yaş kolesterol düzeyleri değilmiş, ilişkilerinden ne kadar memnuniyet duyduklarıymış. Deneklerden 50 yaşında, en tatminkar ilişkileri olan insanlar, 80 yaşında en sağlıklı olanlarmış. İyi, samimi ilişkilerin bizi yaşlılığın bazı sonuçlarından koruduğu ortaya çıkmış.


3- İyi ilişkilerin sadece vücudumuzu değil beynimizi de koruduğu.

80'li yaşlarınızda, diğer kişiye güvenle bağlanmış ilişki içinde olmanın koruyucu olduğu anlaşıldı, öyle ki, ihtiyaç duyduklarında diğerine gerçekten güvenebileceklerini hissettikleri ilişkileri olan insanlar, hafızaları daha uzun süre kuvvetli kalan insanlar oluyorlarmış. Partnerine tam olarak güvenebileceğini hissedemediği ilişkileri olanlar, erken hafıza zayıflığı çeken insanlarmış.



🎈Mutlu olmak için çok para kazanmak veya kariyerde zirveye çıkmak mı yoksa araştırmanın sonuçlarını mı dikkate almak gerekli siz ne dersiniz?


Mutlu Pazarlar🌷

44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page