Japonca'da Nemawashi (根回し), kelime anlamıyla 根 (ne, kök) ve 回す(mawasu, [bir şeyin] etrafında dolaşmak) kelimelerinden türetilerek “köklerin etrafından dolaşmak” olarak tercüme edilir. Kavram olarak ise; bir ağacın köklerini kazmak, onu bir nakil için hazırlamak anlamını taşır.
Bir toplukta beraberce karar alınması gereken durumlarda veya alınan kararlar ile ilgili bir kişilerle konuşarak konsesusa varmak gerektiğinde, destek ve geri bildirim toplayarak, önerilen bazı değişiklik veya projelerin temellerini sessizce atmaya yönelik gayri resmi bir süreç anlamına gelir. Herhangi bir resmi adım atılmadan önce herhangi bir büyük değişiklikte önemli bir unsur olarak kabul edilir ve başarılı Nemawashi, değişikliklerin tüm tarafların rızasıyla gerçekleştirilmesini sağlar.
Bu üzerinde düşünülmesi gereken bir kavramdır. Planlamanın ana yönlerini içerir, bu yönler arasında sadece iletişim değil, aynı zamanda sürece dahil olma duygusu ile nihai son kullanıcıyı güçlendirmek vardır.
Yönetimlerce hazırlanan birçok plan, hiçbir zaman tam uygulamaya geçemez çünkü uygulayıcılar kavramı satın almamışlarsa verime dönüşüm gerçekleşmez. Nemawashi Toyota üretim sürecinde dikkat edilen 13 felsefeden bir tanesidir.
Günümüzde pandemi ile beraber artan bir yoğunlukla pek çok şirkette organizasyonel değişimler gerçekleşiyor. Nemawashi uygulaması bu değişimlerin yönetimini kolaylaştirıp verim kayıplarının önüne geçeceği gibi psikolojik güvenlik anlamında da yapılan işte anlam bulma anlamında da çalışanlar arasında pek çok olumlu duygu gelişmesine de sebep olacaktır
Not: Nemawashi, çeviklik uygulamalarına geçmiş şirketlerdeki scrum liderlerinin takım konsensusu sağlanmasında sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir.
Comments