top of page
Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Norveç Geri Dönüşüm Sistemi Metodolojisi

Güncelleme tarihi: 25 May 2022

Sürdürülebilirlik konusunda çok başarılı bir uygulama yürüten Norveç, tüm plastik şişe atıklarında %97 geri kazanım oranı sağlayan inanılmaz geri dönüşüm planıyla dünyaya öncülük ediyor. 1999 yılında kurulan Infinitum adlı bir şirket aracılığıyla İskandinav ülkesi, plastik şişeleri geri dönüştürmenin en verimli yollarından birini geliştirdi. Sonuçlar o kadar olağanüstü ki, pek çok ülke, düzenin nasıl kurulduğunu öğrenmek için Norveç'e geliyor. (https://lnkd.in/gPy7U-E9) Sürecin nasıl işlediğine dair bilgiyi aşağıdaki videoda bulabilirsiniz. (https://lnkd.in/g-b4RK8A)


Benim burada dikkat çelmek istediğim konu sürdürülebilirlik ve çevre sağlığı konusunda etkili sonuç alınan bu yaklaşımda kullanılan metodoloji. Birleşik Devletlerde %29'larda olan, Birleşik Krallıkda %50'lerin altında olan bu oran nasıl oluyor da Norveç de %97'lere kadar ulaşabiliyor. Bu konuyu sadece ülkenin eğitim sistemi ve çevre duyarlılığı ile açıklamak zor.


Öncelikle; çok etkili bir süreç tasarımı yapılmış. Organizasyonlarda da kurum kültürünün gelişiminde, kurumun içinde çalışan insanların davranışlarını şekillendirir kurumsal süreçler, iş akışları ve bu kuralları işleten yöneticilerin uygulama sırasındaki tutumları. Örnek vermem gerekirse, compliance uygulamaları çok sıkı olan şirketlerde daha net gözlemlenebilir bu bahsettiğim konu. Halk arasında bilinen karşılığı ise bence"coğrafya kaderdir" sözüdür.


Diğer önemli bir konu ise sosyal öğrenmedir. Sosyal öğrenme kuramı Albert Bandura'nın yaptığı çalışmalarla gelişen ve günümüzde eğitim ve psikoloji alanında büyük ölçüde kabul gören bir öğrenme kuramıdır. Sosyal öğrenme kuramının temelinde gözlem ve başkalarının yaptığı davranışları taklit etmeye dayalı dolaylı bir öğrenme vardır (https://lnkd.in/gYzgd8mS)

Sosyal öğrenme kuramı üç önemli farklılığı ortaya koymuştur:

⏳ Davranış öğrenilir fakat hemen gösterilemeyebilir.

⏳ Öğrenme her zaman pekiştiriciye bağlı değildir.

⏳ İnsan uyarıcıya karşı tepki veren pasif bir organizma değildir.


Yaşadığımız bu değişim ve dönüşüm çağında organizasyonlarımızdaki kültürün dönüşümü gibi bir amacımız da varsa hem kültürdeki davranışlara hizmet edecek süreçlerin (OD) uygulamaları hem de sosyal öğrenme kuramının gerekliliklerini işletecek mekanizmalar kurmamız gerektiğine inanıyorum



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page