💫Planlama, “Eylem gerçekleşmeden önce düşünmek”tir. Görevin ne, ne zaman ve nasıl gerçekleştirileceğine önceden karar verir. Bir yol haritasıdır.
🚩Strateji ise, belirli bir amaçta başarı elde etmek için belirli bir yöntem kullanmakla ilgilidir. Aksiyon almaya odaklıdır. Organizasyonun veya kişilerin pragmatik bir tercihte bulunabilme ve bu tercihe göre hareket etmeye devam edebilme iradesi ile direkt ilişkilidir. Strateji, sizi kendi seçtiğiniz bir oyun alanında sizin kazanmanız için konumlandıran bütünleştirici bir seçimler dizisidir. Bir teorisi vardır, neden orada şunu yapmaktansa burada bunu yapmak gerektiğine açıklama getirir.
〽️Planlamanın böylesi bir tutarlılığa sahip olması gerekmez ve tipik olarak üretkenlik için yapılması gerekenleri beleyerek süreç takvimine oturtur. Plana sahip olmak insanları rahatlatır, en azından belirsizliğin getirdiği kaygıdan kurtulunmuş olur. Ama unutulmamadır ki planlar kaynaklarla ilgilidir. Ve planlamayı kaynaklarınıza göre yaparsınız.
✨Oysaki strateji de amaca ulaşmak için sahip olunan kaynaklarla yetinmeyip, kaynak üretmek veya başka kaynaklara ulaşmak vardır. Strateji uygularken belirsizliklere çok daha açık olursunuz. Stratejinizin sonuç vermesi için dinamikler arası ilişkileri süzebilir ve dinamiklerin etkileşimi ile oluşan kinetik enerjinin size potansiyel olarak dönüşünün artışına şahit olursunuz. Ve bu size stratejinizi daha etkili uygulayabilmek için yeni seçenekler oluşturur.
🧩Planlama çok daha statiktir. Planlamada çok daha fazla kontrol sahibisinizdir, ama bu statik yapı size çok daha fazla kontrol sağlasa da size yeni seçenekler sunmaz. Planlamadaki riskler göreceli olarak çok daha kolay öngörülerek hesaplanabilse de strateji deki riskler o kadar kolay öngörülüp hesaplanamaz. Planlamada çakışmayı önlemek için hangi eylemin daha önce veya daha sonra yapılacağını seçmek iyi bir muhakeme becerisi gerektirir. Stratejide muhakeme becerisinin aksiyonu başlatmak cesareti de gereklidir.
📂Seçtiğiniz strateji sizi planlamaya götürür, yani planınızın temel kriterlerinin kaynağı stratejinizdeki kararlarınızdır. Ancak stratejik önceliklerin plana aktarılması belirsizlikler içerdiği için insanları harekete geçme konusunda duraksatır. Çünkü size muhtemelen önceden kanıtlayabileceğiniz şeyleri yapmanız gerektiği öğretilmiştir. Stratejinizin başarılı olacağını önceden kanıtlayamazsınız, ama plana bakıp iyi diyebilirsiniz. Yetkinlikleriniz ölçüsünde kavradığınız işleri daha çok kontrolümüzde hissedebilirsiniz. Ama bu stratejiyi uygularken fazla bir şey ifade etmeyecektir.
🆘Stratejiye yardımcı olan başka bir şey de, karmaşıklaşmasına izin vermemektir. Plan karmaşık olabilir ama strateji her zaman sade olmalıdır. Çünkü akılda kalıcı ve uygulaması beklenen kişiler tarafından kolayca anlaşılıp içselleştirilebilmelidir.
⏳Unutmamak lazım ki içinde yaşadığımız hız çağında “waterfall” iş akışlarının tamamı “agile” metodolojiye geçmektedir. Planlamanın en falza kullanıldığı bütçeleme konusunda bile yakın gelecekte “beyond budgeting” eminim çok daha fazla konuşulacaktır.
✔️Bu sebeple John Lennon’un “Hayat, sen planlar yaparken başına gelenlerdir.” sözünü unutmadan plan yaparak umut etmeyi bir strateji olarak görmemeliyiz...
Comments