▶️Pratik kullanımda seçim ve karar terimlerini birbirinin yerine kullansak da, bu iki kelime arasında temel bir fark vardır. Seçim ve karar arasındaki temel fark, seçimin hak, güç veya seçme yeteneği olarak tanımlanabilmesi, kararın ise değerlendirmeden sonra varılan bir sonuç olarak tanımlanabilmesidir.
⏯️ Bir kişi genellikle birden fazla alternatif veya seçenek olduğunda bir seçim yapmak zorundadır. Seçenekler, etkinin büyüklüğüne göre değişebilir. Karmaşık seçimler üzerinde çok fazla düşünebiliriz, daha küçük veya daha basit seçimler içgüdüsel olarak yapılır. Çoğu zaman, seçenekleri analiz etmek ve bir sonuca varmak için tüm bilgilere, verilere sahip olamayız. Genellikle değerlerimize, inançlarımıza ve yapılacak seçimin bizi nereye götürebileceğine dair algılarımıza göre seçimler yaparız.
🔄️Karar, değerlendirmeden sonra varılan bir sonuç veya yargı olarak tanımlanabilir. Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi, ilgili veri ve bilgiler analiz edildikten sonra her zaman bir karar verilir. Aslında nefes alıp vermekten sonra en fazla yapılan şey karar vermektir. Bu kelimenin etimolojisine baktığımızda bu anlamı daha da netleşir. Decide, Latincede kesmek anlamına gelen karar vermekten gelir (decaedere to cut). Bu nedenle, karar verirken bir analizden ve seçenekleri ortadan kaldırmak için adımlardan geçiyoruz.
*️⃣Kararlar ayrıca düşük etkiden yüksek etkiye kadar değişebilir. Ancak seçimlerden farklı olarak kararlar, farklı inanç ve bakış açılarına göre değil, gerçeklere dayalı olarak alınır. Bununla birlikte, bir karar bir seçimin parçası da olabilir.
https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2017/05/19/the-difference-between-making-a-choice-and-a-decision/?sh=5d299e484b7a
🔀Son olarak, hayat seçimlerle doludur ve doğru kararı vermek bizim elimizdedir. Her ikisi de bir kişinin hayatının yönünü değiştirmede önemli bir rol oynar.
🎦En sevdiğim filmlerden biri Kelebek Etkisidir. Ashton Kutcher, filmde hayatında pek çok travma yaşamış bir karakteri canlandırıyor. Tesadüfen geçmişinden bir şey gördüğünde bayıldığını ve geçmişine geri dönebileceğini keşfeder. Oradan, geleceğin sonucunu değiştirecek kararlar alabilmektedir.
📶Bugün verdiğimiz küçük kararların yarın istenmeyen ve beklenmedik sonuçları olabilir. Benim için kelebek etkisi, gölete taş atmak gibidir. İkinci, üçüncü ve dördüncü bir dalgalanma üretir.
🔄️Her eylemin bir sonucu vardır ve her sonucun başka bir sonucu vardır. Bunlara ikinci derece etkiler denir. Yaptığınız her değişikliğin, sistemin işlevselliğini etkileyebilecek ikinci dereceden etkileri olacaktır. Değişiklikler yaparken dikkatli olun, hedeflediğinizin tam tersi etki yaratabilirler.
↩️Kelebek etkisi Edward N. Lorenz'in çalışmalarından biri olan Kaos Teorisi ile ilgilidir.
#️⃣Ancak, tüm olası sonuçlar sizi felç etmemeli. Benim tercihim, ileriye gidebilmek için güçlü muhakeme ile hızlı kararlar almaktır. Seçenekleri değerlendirmeyi, ikinci dereceden etkileri anlamayı ve sonra karar vermeyi tercih ederim. Olabilecek tüm olası şeyler hakkında çok fazla düşünerek felç olmak ve bir tekdüzeliğe saplanıp kalmak çok daha kötüdür.
“Mutluluk Bilgi İle Kazanılır” Platon
Mutlu Pazarlar 🌷
Yorumlar