top of page
Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Sokratik Yöntemi Kullanmak

🔎Sokratik yöntem, antik dönem Yunan filozofu Sokrates'in felsefi düşünüşü ve bilgiyi sınayarak öğretme yöntemidir. Sokrates aslında karşısındakine yeni bir şey öğretmemektedir. O sadece bilineni anımsatmakta ve hakikati tekrar buldurmaktadır.


📖Sokratik yöntem 3 aşamalı olarak gerçekleşmektedir. İlk aşamada karşıdaki kişiye sorular sorularak onun neyi bilip neyi bilmediği araştırılır. Soru cevap yöntemini (bilginin edinilmesi için hazırlık aşamasını) buldurma süreci izler. İkinci aşama mantıksal sorgulamaları içerir. Son olarak ise fikir doğurtulmaya başlanır. Kişi, bildikleri ve sorulan sorulara verdiği cevaplardan çıkarsadıkları sayesinde karşısındakinin bilgilerine ulaşır.



🖊️Günümüz eğitim sisteminde Sokratik yöntem, buldurma yöntemi olarak uygulanmaktadır. Mantığında değerlendirme, yargı, varsayım yapmak yerine etkili sorular sormak yatıyor. Gerçeğe ulaşmak için bu şekilde bir sorgulama yapmak sahip olunan çoğu bilginin yanlış olduğunu fark ettirebilir çünkü bir tümevarım yöntemidir.


🌷Sokrates; “Sorgulanmayan hayat yaşamaya değmez. Yaşanmaya değecek hayat iyi bir hayat olmalı. İyi bir hayatı iyinin ve kötünün ayrımını bilerek yaşayabilirsiniz. İyi ve kötü göreceli değildir! Sorgulayarak bulunabilen mutlak şeylerdir”. demiştir.


🧩Sokrates kimseye yeni bir şey öğretmez, ona göre tüm insanlar bütün bildiklerine doğuştan sahiptir. (bu sözü insanların sonsuz potansiyele sahip olduğunu düşünerek söylediğine inanıyorum ve aynı zamanda insanlara bir şeyleri fark ettirmek için transaksiyonel analizdeki yetişkin yaklaşımı gerekliliğine daha milattan önce 400 yılında işaret ettiğini düşünüyorum)


🪃Sokrates kimseye yeni bir şey öğretme iddiasında olmadığı gibi, kimsenin kimseye yeni bir şey öğretemeyeceğini de savunur.!


💫Sokrat Zihin Yapısını daha iyi anlamak için;

✔️Başkaları anlatır. Siz karşınızdakini düşünmeye zorlayan sorular sorarsınız.

✔️Başkaları uzman kesilir. Siz başkalarının uzmanlıklarını paylaşmaya teşvik edersiniz.

✔️Başkaları bilgiyi kontrol eder. Siz başkalarının deneyimlerini anlatmalarına yardımcı olursunuz.

✔️Başkaları kelimelerin anlamlarını varsayar. Siz kelimelerin anlamlarını sorgularsınız.

✔️Başkaları çözümler dayatır. Siz başkalarından çözüm önerisi istersiniz.

✔️Başkaları ne kadar akıllı olduğunu gösterir. Siz başkalarına ne kadar akıllı olduğunu gösterirseniz.

✔️Başkaları analiz yapar. Siz sentez yapar ve büyük resme bakarsınız.

“Güçlü Sorular” (Andrew Sobel & Jerold Panas)


Sokrat Zihin Yapısı’nı daha iyi anlamaya çalışarak, benimsediğinizde tüm konulara yaklaşımınız ve bakış açınız değişir.


📃Uygarlığın gelişimi ise zihinlerin ortaklığı ile oluşur. Görseldeki harita Socrat’tan öncesi düşünürlerin doğum yerlerini göstermektedir. Yani Sokrates sadece Sokrates değildir, herkes içinde geliştiği zihinsel ağın ürünüdür. Haritadaki isimler birbirlerini ve Socrates’i ortaya çıkmasını sağlayan kültür ve düşünce ortamını sağlayan kişilerdir.


🕯️Her ne düşünüyorsak içinde olduğumuz ortamın sorgulama derinliği kadar düşünebileceğimiz için, Sokratik yöntemin herkes tarafından kullanılması gerektiğine inanıyorum. Toplumsal gelişimde sosyal öğrenmenin etkisini anlatmaya çalıştığım eski bir yazıma linkten ulaşabilirsiniz.


Mutlu Pazarlar 🌷

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page