✨Mutlu duyguların hissedilmesinde hormonların rolü büyük. Bedenimizde o hormonları salgılayan salgı bezlerinden minicik ama çok güçlü bir salgı bezi var, adı Timüs. Bu bez, insanın bağışıklık sisteminin ana merkezidir.
😊Keyifli ve mutlu hissetmekle, hatta genç ve sağlıklı kalmakla Timüs bezi arasında çok önemli bir ilişki vardır. Yani Timüsünüz ne kadar iyi çalışırsa o kadar mutlu ve sağlıklı olursunuz.
🌟Timüsün sağlığımız üzerindeki en önemli etkisi T hücrelerini (lenfositler) üretiyor olması. T hücreleri bedene zarar verebilecek hasarlı hücreler; çoğalma yeteneğini kaybetmiş hücreler, kanser hücreleri veya virüsten efekte olmuş hücreler ile patojenlerin vücuttan atılmasını sağlar. T hücrelerinin doğru çalışması için D3 vitamini, çinko ve İyot mineralleri önemlidir.
🚩Avustralyalı Nobel ödüllü kanser araştırmacısı Sir MacFarlane Burnet, timus bezinin aktif hale getirilmesiyle, insan bedeninin kendisini kanserden koruyabilme yeteneğine sahip olacağını savunmaktadır.
💫Çocuklarda iri olan Timus, ergenlik döneminde bir ceviz kadar irileşir Ergenlik dönemine geldiğinde salgılanan testesteron ve östorojen salınımı, timüsün çalışmasını yavaşlatıyor. Bebeklerin ve çocukların oldukça içten gülebiliyor olmalarının sebebi, o dönemlerde oldukça aktif olan Timüs bezidir. Ancak yaş ilerledikçe bir bezelye tanesi kadar küçülüyor, yaşlılıkta ise tamamen köreliyor. Ama bazı insanlarda ileri yaşlarda bile hala ceviz büyüklüğünü koruması, bilimin henüz çözemediği alanlardan biri.
Timüs göğüs kafesinin üst kısmının tam arkasında, göğsün tam ortasında yer alıyor. (troid bezinin biraz altında, soluk borusunun önünde). 4.Çakra da tam bu bölgededir!
✅Timüs bezinin sağlıklı kalabilmesi ve görevini tam yapabilmesi için Hipofiz bezinin yeterli Endorfin ve Serotonin salgılaması gerekmektedir. Hayattan zevk almama, aşırı sinirlilik, duygu durumunda ani değişiklikler, olaylar karşısında aşırı alınganlık ve hassasiyet timüsün aktivitesindeki bozulmaların habercisidir.
👉Timüsü uyarmanın üç basit yolu var:
1) Gülmek, içten sıcak bir gülüş, bir kahkaha. Her güldüğümüzde Timüs bezi aktive oluyor. Her aktive olduğunda sinir sistemini sakinleşiyor ve beyin fonksiyonlarını hızlanıyor. Bu da kişide rahatlama duygusu yaratıyor. 1993 yılında California Üniversitesinde Dr. Paul Ekman tarafından yapılan araştırmada gülmenin Timüsü ve beynin değişik haz bölgeleriyle bağlantısı olan kasları harekete geçirdiği ve insanda haz duygusu yarattığını kanıtlanmış.
2) Timüsün üzerine gelen noktaya iki parmakla vurulması, yani elle uyarmak. (Büyük üzüntü çeken insanların göğsünde bir şeyin düğümlendiğini hissetmesi ya da göğüslerine vurmaları dikkat çekicidir)
3) Dilin üst dişlerin arkasında damağa ve ağzın tavanına değdirilmesi. Dr. John Diamond ve ekibi dilin bu pozisyona getirilmesi ile sol ve sağ beyin küresi arasında denge oluşmasını sağladığını tespit etmiş. Bu da insanın daha iyi düşünmesi ve kendini daha iyi hissetmesine yardımcı oluyor.
Bol kahkahalı bir pazar dilerim. 🌷
Comments