top of page
Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Unutulmaması Gereken 10 Düşünme Kanunu

🚩Kidlin kanunu der ki eğer ki bir problemi açık ve net bir biçimde yazarsanız problemi yarı yarıya çözmüş olursunuz. Bir şeyi sade bir şekilde anlatabiliyorsanız, bir problemi sadeleştirip kafanızda özetleyebiliyorsanız o zaman gerçekten kafanızda problemin ne olduğunu anlamış ve onunla ilgili nasıl bir çözüm üreteceğinizi keşfetmişsiniz demektir.


🚩Cunningham kanunu der ki; eğer ki bir soruya doğru cevap arıyorsanız soru sormak yerine yanlışını yazın daha hızlı bir şekilde doğrusuna ulaşırsınız der. Özellikle de sosyal medyada cevabını aradığınız konu hakkında sormak yerine yanlış bir tanımlama yapın herkes altına doğrusunu yazacaktır


🚩Wilson kanununu der ki; bilgi ve yeteneği ön planda tutarsanız eninde sonunda para gelecektir Biz genelde parayı bir amaç gibi konumlandırırız özellikle de işte. İçinde bulunduğumuz sistem, ekonomik düzen bunların hepsi bize para kazanmayı, bir şeylere sahip olmayı amaç gibi gösterir. Halbuki amaç aslında iyi bir şeyler ortaya koymaktır, iyi bir şeyler ortaya koyarsanız eninde sonunda o para edecektir


🚩Folkland kanunu der ki; eğer ki zorunda değilseniz hemen karar vermenize gerek yoktur. Yani iyice etraflıca düşünüp öyle karar verin diyor çünkü genelde İlk anda verdiğimiz kararlar hemen hızlıca verdiğimiz kararlar hep geliştirilebilirler. Gerekmiyorsa ve ya kararsız iseniz, karar vermeyin.


🚩Pareto ilkesi her şeyin yüzde sekseni geri kalan %20'ye aittir der. Çok basitçe özetlersek mesela dünyadaki paranın %80'i dünyadaki insanların %20'si tarafından yönetilir. Vilfredo Pareto şey aslında bu 80’e-20 ilkesi kavramın her türlü sosyal dinamik için de geçerli olduğunu verilerle gösterebilmiştir.


🚩Peter prensibi der ki; bir yönetici eninde sonunda sistem gereği rekabetsizlik durumuna düşer yani artık terfi imkanın yoksa yükselebileceğin bir yer yoksa o zaman işini daha iyi yapmayı bırakırsın der Peter prensibi. Eğer ki biz insanlara işini iyi yaptığı için gene o işte o insanı bırakarak daha çok para veriyor olsaydık o zaman işini her seferinde daha iyi yapmaya devam ederdi. İnsanların büyüme zihniyetini besleyen açılımlar sunmak gerekiyor.


🚩Gilbert kanunu şöyle der; bir işle ilgili en büyük sorun o işte ilgili ne yapacağınızı kimsenin size söylememesidir. Yani eğer ki bir iş size verildiyse o işi siz en iyi şekilde yapmakla sorumlusunuzdur ve kimse sizden daha iyi bunu bilemez der. Sizden isteneni en iyi şekilde yaparsanız çok fazla çalışmanıza da gerek olmaz. Eğer kibir ile işi size verilenlerden farklı şekillerde yapmaya çalışırsanız yorumlar katar kendi kafanıza göre evriltiyorsanız boşa çalışırsınız diyor


🚩Godwin yasası der ki; internet üzerinde bir tartışma Eğer yeterince uzadıysa eninde sonunda biri faşizm ya da ırkçılıkla ilgili referansta bulunacaktır der, gerçekten de öyledir. Karşıt argüman ile ilgili ortak payda arayışı olmadığında ötekileştirme tercih edilen tek seçimdir.


🚩Ockham'ın usturası yasası, (Occam razer) Eğer ki bir şey fazlasıyla karmaşıklaştıysa en sadece cevap genellikle doğrudur der "olasılıkların zorunluluk olmadan çoğaltılmaması gerektiği" problem çözme ilkesidir. Yani kenarları tıraşlanmış olan en basit cevap doğrudur der ockham’ın ustası.


🚩Sonuncu olarak da herkesin bildiği Murphy yasası. Bir şeyin ters gitme ihtimalini ne kadar çok düşünürseniz o iş kesinlikle ters gider. İyi düşünelim iyi gitsin, Gazi’nin söylediği gibi umutsuz durumlar yoktur umutsuz insanlar vardır.


Mutlu Pazarlar 🌷

211 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page