🍁Zihin ve beden ayrı değildir; bir bütündür! Birini etkileyen diğerini de etkiler. Düşüncelerimiz, duygularımız, inançlarımız ve tutumlarımız biyolojik işleyişimizin tamamını olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Öte yandan, fiziksel olarak ne yaptığınız, ne yediğiniz, ne kadar yorulduğunuz gibi durumlar zihinsel durumunuzu olumlu veya olumsuz etkilemektedir. Optimum sağlık; zihninizin, bedeninizin ve ruhunuzun dengede olmasını gerektirir. https://www.youtube.com/watch?v=q8uM9_tbfCI
✨“Zihin”in beyinle eş anlamlı olmadığını anlamak önemlidir. Zihin; düşünceler, duygular, inançlar, tutumlar, travmalar ve görüntüler gibi zihinsel durumlardan oluşur. Beyin ise bu tür zihinsel durumları deneyimlememizi sağlayan ve tepki mekanizmasını harekete geçiren donanımdır.
🪞Zihinsel durumlar tamamen bilinçli veya bilinçsiz olabilir. Neden tepki verdiğimizin farkında olmadan durumlara duygusal tepkiler verebiliriz. Her zihinsel durum, fiziksel bedende olumlu veya olumsuz bir etki olarak hissedebilen, kendisiyle ilişkili bir fizyolojiye sahiptir. https://positivepsychology.com/body-mind-integration-attention-training/
📜Benlik bilgisi, zihin ve bilinç tartışmalarının ilk ve en önemli durağı 17.yy ve Descartes’tır. Zihinsel ve fiziksel olanın ayrımını ortaya koymaya çalışan Descartes, uzun yıllar sürecek olan bir tartışmayı da başlatmıştır.
📍Bu zihin-beden bağlantısı nedeniyle, düşünme ve hissetme şekliniz ve sahip olduğunuz derin inanç kalıpları, hastalıkların gelişimine katkıda bulunabilmektedir. Acı verici duyguları keşfetmez ve bunlarla uğraşmazsanız, vücudun kendini iyileştirme yeteneğini fiziksel olarak bozabilecek temel bir kaygı, depresyon veya öfke duygusu oluşturabilirler. Zamanla, kronik psikolojik stres, vücudun hormonal ve immünolojik düzeyde çalışma şeklini değiştirerek kanser ve kardiyovasküler hastalıkların gelişimine ve ilerlemesine neden olabilmektedir.
🩺Hastalıkları iyileştirmek ve önlemek, fiziksel, spiritüel ve duygusal yaklaşımların bir kombinasyonunu gerektirir. Zehirli duyguların birikmesini önlemek için öncelikle anda olmanız ve farkında kalmanız gereklidir. Dikkat etmek, duyguları ortaya çıktıklarında tanımlamanıza, işlemenize ve nasıl tepki vereceğinizi seçmenize olanak tanır.
🏷️Bu inanç ve fiziksel duyum etkileşimini deneyimlemenin yaygın bir yolu, kronik ağrı ile uğraşmaktır. Özünde ağrı, yaşadığınız fiziksel duyumların, hissettiğiniz duyguların ve ağrının sizin için anlamının toplamından ibarettir ancak insanlar ağrıyı çoğunlukla bedensel bir hastalığın işareti olarak yorumlar ve tedavi olmaya ya da ağrıyı susturmaya çalışır. Sonuç kişinin beden-zihin bağlantısının işlevini yitirmesidir.
🚶🏻♀️Araştırmalar ile yogada yapılan odaklanmış hareket ve nefes almanın “Vagus Siniri” yoluyla gevşeme tepkisini (dinlen ve sindir tepkisi) harekete geçirdiğini kanıtlamıştır. Yoga, beyinde zihni rahatlamaya yardımcı başlıca nöroileticiler olan GABA (Gama-Aminobütrik Asit) seviyelerini artırır.
🍔Vücudumuza giren her şey, zihnimizi ve zihinsel sağlığımızı etkiler. Ne yediğimiz, zihinsel sağlık sorunlarını önleme veya tersine çevirme gücüne sahiptir. Ayrıca, belirli besinler zihinsel ve duygusal esenlikte ölçülebilir olumlu sonuçlarla ilişkilendirilmiştir. Bu yüzden tıpta, enterik sinir sistemi (ağızdan bağırsağa kadar uzanan sinir sistemi) ikinci beyin olarak adlandırılır.
Bütünsel sağlık oluşturmak için 4 zihin-beden bağlantısı uygulaması önerilmektedir.
1. Farkındalık Meditasyonu
2. Kundalini Yoga veya Çakra Yoga
3. Tai-chi deki nazik asanaları uygulamak
4. Aşamalı gevşeme
Mutlu Pazarlar 💐
ความคิดเห็น