top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Zor Zamanlarda Liderlik

📂Günümüz liderlik dinamiği belirsizlik, muğlaklık ve güçlükler içinde ilerlemeyi gerekmekte. Oysa organizasyondaki insanlar bunun tam tersine ihtiyaç duymaktalar; netlik, sakinlik tahmin edilebilirlik arıyorlar. İçinde yaşadığımız dünya hemen her gün daha fazla belirsizliğe ve daha fazla muğlaklığa doğru evrilirken, geleceği tahmin edebilmek giderek daha zorlayıcı hale geliyor.


🚩Bir organizasyonun kültürü onun paylaşılan değerlerinden, inanışlarından ve davranış normlarından oluşur. İcra destekli kültürü geliştirmek isteyen liderler belirli davranışları-davranışlar hemen sonuç verdikleri için- etkileyen inanışları değiştirme üzerinde odaklanmalıdır.


✨Çevremizde olan biteni kontrol edemeyip geleceği de tahmin edemediğimiz dönemlerde zor zamanların tam ortasında kalmış oluyoruz. Aşağıda belirttiğim 7 maddeyi sadece zor zamanların üstesinden gelmek için değil, gelişmenin de bir aracı olarak görmenizi rica edeceğim.


Zihnen Hazırlık Yapmak

“Şans sadece hazırlanmış zihinlere yardım eder.” der Pasteur. Şansın da bizden yana olması için bir hazırlık döneminden geçilmiş olması gerekmekte. Bu açıdan baktığımızda zihinsel hazırlığı geleceğin similasyonu olarak düşünebileceğiniz gibi bunu anda kalarak da başarabiliriz. Belirsizliği, muğlaklığı ve değişimi hoş karşılamak gerekiyor, bu da bir davranış değişikliği gerektiriyor.


İkincisi, “en önemli konu kendinizi kandırmamalısınız ve çünkü kandırmak için en kolay kişi kendinizsiniz.” der Feynman. Standartlarınız nedir? Varsayımlarınız nedir? Değerleriniz nedir? Gerçek inançlarınız nelerdir? Dunning-Kruger sendromunda olmadığımıza emin olmamız lazım


Üçüncüsü gözler her zaman üstümüzdedir. Bizden yayılan sinyallere bakarlar. Söylediklerimiz değil yaptıklarımız daha önemlidir.


Liderlik Tarzınız ve Kişisel Bütünlüğünüz

Zor zamanlarda özellikle liderlik karakterleri daha da görünür hale gelmektedir. Böylesi dönemlerde insanlar liderlerini kişisel bütünlüklerini yansıtma şekilleriyle yargılarlar. Karakterimiz ile ilgili yargılar ve şirketin marka vaatlerinin altında yatanlar kriz anına gelmeden önce netleşmiştir insanların gözünde. Zor zamanlar gelmeden önce neyi önceliklendirdiğinize iyi bakmanız lazım. Belirsizlik dönemine yakalandığımızda kararlarımızdaki dürüstlük, bütünlük ve güvenilirliğimize dair mesajların algılanması çok güç olacaktır. Kendi kişisel markamızı bu fırtınadan önce oluşturmamız gerekmektedir.


Güvenilir Bir İletişimci Olmak

Bütün liderlik kitaplarında daha fazla iletişimde kalınması önerilir. İnsanlar daha fazla bilgi istemiyor. İnsanlar konuşulanlar içinde anlam arıyor, amaç arıyor yön arıyor. Organizasyonların içi bilgi ile doludur ve birçok kaynaktan kurumun her yerine kesintisiz bilgi akışı vardır. Organizasyonumuzda gerçekten yapmamız gereken şey, bu anlam amacı ve yönü fikrini yaratabilen ve yaratabilen liderlere sahip olmak. Yapmamız gereken, başkalarının işlerini yapmasına yardımcı olacak açık doğru ve zamanında bilgi sağlamaktır.


Sürdürülebilirliğe Odaklanmak

Sürdürülebilir gelişme gelecek dönemin ihtiyaçlarını karşılama yetisine zarar vermeden günümüzdeki ihtiyaçları karşılayabilen gelişmedir. Zor zamanlardan geçerken kurumsal değişimin uyum içinde olduğu ve insan ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayabilme potansiyelinin hem günümüzde hem de gelecek için korunduğu dengeli bir ortamda değişimin sağlanmasına odaklanılarak hareket etme zorunluluğu vardır.


Kararlı Duruş Sergileyebilmek

Zihnen yeteri kadar hazırlık yapmamış liderleri zo zamanlarda kolaylıkla teşhis edebilirsiniz, çünkü etraflarındaki her şey dağınıktır ve kararsızlık ve istisna içerir. Zor zamanlarda kararlı liderler yaşadıkları ikilemi pareto kuramına göre en iyi şekilde analiz eden ve uygulayan kişilerdir ve her zaman hesap verebilir bir kişilik yapısı ile hareket ederler.


Kendi Etki Alanına Odaklanabilmek

Halden anlayan bir lider olarak bazen insanların hayatını olumsuz yönde etkileyen kararlar alacağınız gerçeğini bilmelisiniz. Siz en iyi planları yapmaktan sorumlusunuz, planlar arasındaki eşgüdümü düzenlemekten sorumlusunuz, insanların planlara adanmış olarak yaklaşmalarından sorumlusunuz. Organizasyonda çalışanlarınızın kariyerleri için en iyi fırsatı sunmaktan sorumlusunuz. Geri kalan kararların sorumluluğunun tamamı çalışanlarınıza aittir. Kaygılara rağmen organizasyon için en iyisini yapabilme cesareti gereklidir.


Anın Tadını Çıkarmak

İçinde yaşadığımız dünya zaman ilerledikçe daha da belirsiz olacak. Günler haftalar ilerledikçe değişimin hızı daha da artacak. O yüzden diyorum ki zor zamanlar en etkili öğrenme zamanlarıdır. Kendiniz ile ilgili en iyi keşifleri yapacağınız zamanlardasınızdır, özlemleriniz, zayıflıklarınız, değerleriniz, arzularınız, öngörüleriniz, güçlü yönlerinizin ne olduğunu bu dönemde öğrenebilirsiniz.

65 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page