top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Çoğaltan Lider Olabilmek

🔎Kuruluşlarımızda, kullanabildiğimizden her zaman daha fazla potansiyel bulunmaktadır. Çoğaltan yöneticiler, etraflarındakileri gerçekten daha akıllı ve daha yetenekli hale getirirler, çünkü onlar dahi yaratıcılardır. Çoğaltanlar, her kişinin benzersiz zekasına başvurarak yenilik, üretken çaba ve kolektif zeka ile bir deha atmosferi yaratır. Zor sorunları kolaylıkla çözebilir, daha hızlı uyum sağlayabilir ve daha akıllı kararlar alabilirler.

😡Azaltan yöneticiler ise sadece kendilerine odaklanmaları ve bulundukları yerde en zeki kişi olma kararlılıkları, diğer herkes üzerinde azaltan bir etki yaratır. Akıllı görünmeleri için, diğer insanların beceriksiz görünmeleri gerekir.!

💫Liz Wiseman’ın ortaya attığı kavrama göre Çoğaltanlardan (Multipliers) olabilmek, çarpan etkisi yaratma potansiyelindeki beş temel konuya ilişkin varsayımlarımızda değişiklik yapmamızla başlar:

▶️Yetenek mıknatısı; çalıştığı yeri, bölümü yetenekli çalışanların çalışmak istedikleri türden bir cazibe merkezi haline getirir. Bununla da kalmayıp yetenekli insanların onun yanında çalışması için proaktifdir. Konulara kişisel katılımı ve çözüm paydaşlığını sunar.

▶️Özgürlükçü; insanların ellerinden gelenin en iyisini yapabilecekleri bir ortam yaratır ve en iyi çalışmaları talep eden bir yoğunluğu korur. Ekibinin en iyi düşüncesini açığa çıkarmak için koçlukla öğretir. Hataları öğrenme aracı olarak görür.

▶️Mücadeleci; çevresindeki insanların neyi-nasıl yapacaklarını bildiklerinin ötesine geçmeleri için zorlayan ve destekleyen fırsatlar tanımlar. İnsanların gelişmesine neden olan bir fırsat tanımlar. En zor örgütsel zorlukların üstesinden gelmek için insanların entelektüel enerjileri ve isteğe bağlı çabalarını harekete geçirir.

▶️Tartışma ortamı sağlayan; düşünce genişliğine ve derinliğine erişim sağlarlar. Sıkı tartışmalar yoluyla sağlam kararlar alabilir ve ekibine çözümü bulma sorumluluğunu verir. Ekip üyelerinin katkıda bulunabileceği güvenli bir ortam yaratır.

▶️Yatırımcı, çalışanlarına sonuçların sahipliğini aktararak, onların başarısına yatırım yaparak sorumlu kılar. Bağımlılığı korumak için her ayrıntıyı yöneterek bağımsız sonuçlara ilham verir. Çalışanlarının inisiyatif kullanarak sonuca gitmelerini bekler.

“Önemli olan ne kadar bildiğin değil, diğer insanların senin bildiklerine ne kadar erişebildiğidir.” -Liz Wiseman

📃"Tempus fugit, aeternitas manet." Anlamı, zaman uçar, sonsuzluk kalır demektir. Eski dönemlerde zamanın Tanrılara ait olduğu ve canlılara hem onların varlıklarını hatırlatmak hem de yaşamlarını güzel, doğru ve erdemli şeyler için harcamaları gerektiğini söylemek için kullanılırdı.

🕯️Kalıcı olan sonsuzlukta ve bu devinimde pay edinebilmek için kalıcı eserler vermek gerekir. Bunlar kimi zaman mimari yapılar, kimi zaman güçlü felsefi teoriler, kimi zaman kurulan imparatorluklar kimi zaman da etkileyici kitaplar, resimler olmuştur. Ama saydığım bütün bu eserlerin oluşması için eserleri ortaya çıkarak kişilerin onları geliştiren bir iklimde yaşamaları gerekir. Bu maddi ve manevi eserler zaman kavramını altüst edip bizi geçmişe götürdüğü gibi geleceğe de götürür, sonsuzluktan bir nefes aldırır.

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page