top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

4 Anlaşma

📜Don Miguel Ruiz yaşadığımız hayatın bir rüyadan ibaret olduğunu söyler. Bu yaşam içerisinde kendimiz dâhil çevremizle ve toplumla pek çok anlaşma yaparız. Hayatımızın gidişatını ise bu tavırlar belirler. Yaptığımız çoğu anlaşmayı bize çocukluktan itibaren yapılan öğretiler doğrultusunda gerçekleştiririz ve bu durum da bizim özgür olmamızı, kendimizi yaşamamızı engeller. 



🎬Ülkemizde bu konuyu işleyen mükemmel diziler çekildi son yıllarda İstanbullu gelin, Masumlar apartmanı, Camdaki kız, Kızılcık şerbeti benim bir çırpıda verebileceğim örnekler. Gülseren Budayıcıoğlu'nun verdiği destek sayesinde Transaksiyonel Analiz ve Yaşam pozisyonları kavramları herkes tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek şekilde aktarıldı. Toplumdaki bireylerin kendilerini daha iyi tanımaları ve tercihlerini anlamlandırmak için çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Bence bu tür diziler sosyal sorumluluk projeleri kapsamında değerlendirilip Kültür Bakanlığının destek ve teşviğini de almalı. 


🔎Don Miguel Ruiz'in bizimle tanıştırdığı Toltek bilgeliği kavramına dönersek, eğer yaşamımızın doğrultusunu çizen anlaşmaların farkında olursak ve olumsuz olanları olumlu olanlar ile değiştirebilirsek daha mutlu ve huzurlu bir hayat yaşayabiliriz. 


🍁Toltek bilgeliği, yalnızca hikâyelerde ya da efsanelerde yer almanın çok ötesinde günümüze hala Meksika Kızılderilileri tarafından uygulanmaktadır. Toltek için bir din ya da felsefe denilemez, tam olarak bir yaşam sanatı tarifler. 


🌈Bir Toltek kendini Doğa ve Evren’in bir parçası olarak görür ve onlarla uyumlu bir yaşam sürmeyi amaçlar. Onlara göre eğer doğayı dinlemeyi bilirsek bize suyun, toprağın, rüzgârın öğreteceği çok şey vardır. Bugün modern insan doğayı hükmedebileceği bir kaynak olarak görmektedir. Oysaki bu insanlar doğayı yok etmenin aslında insanlığı yok etmekten farksız olduğunun bilincinde değildirler. 


💧Don Miguel Ruiz'de bu öğretiye inanan bir aile tarafından ileride iyileştirici bir güç olması yönünde büyütülmüştür. Ancak başlarda Ruiz’e modern yaşam daha çekici gelmiştir ve tıp okuyup cerrah olmuştur. Bir gün geçirmiş olduğu trafık kazası sebebiyle ölümle yüzleşir ve bu deneyim onun hayatında bir dönüm noktası olur. Yoğun bir kendini arayış dönemine girer. Bu sebeple de kendini büyükbabasından öğrendiği Toltek öğretisini öğretmeye adar. Ona göre insan hayatını dört anlaşma ile değiştirebilir.


📌 Birinci Anlaşma: Kullanacağın sözcükleri özenle seç

📌 İkinci Anlaşma: Hiçbir şeyi kişisel olarak algılama

📌 Üçüncü Anlaşma: Varsayımda bulunma

📌 Dördüncü Anlaşma: Daima yapabileceğinin en iyisini yap


📽Videoda hem Ruiz'in kendi ağzından hem de ünlü amerikan futbolu oyuncusu Tom Brady'nin hayatında bu kitabın öğretilerinin etkisini kısaca bulabilirsiniz. Tanımayanlar için Tom Brady;


🏈Neredeyse tüm büyük oyun kurucu (quarterback) rekorlarını elinde bulunduran Brady, paslar, denemeler ve gol paslarında kariyer, normal sezon ve play-off tüm zamanlar NFL lideridir. Normal sezonda 600 pas golü atan tek NFL oyun kurucusudur. 

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page