top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Ahlaki Erdemi Akıl Yürütme ve Talimattan Ziyade Öncelikle Alışkanlık ve Uygulama Yoluyla Öğreniriz

Güncelleme tarihi: 23 Oca

🥎2016 da Amerikalı tenisçi Jack Sock ile Avustralyalı tecrübeli Lleyton Hewitt arasında oynanan Hopman Kupası maçında, Hewitt'in servis atışı sırasında "out" sesi duyuldu. Tam Hewitt ikinci servisini atacakken, Sock onu durdurdu ve karara itiraz etmesini söyledi.!



🎲"Eğer itiraz etmek istiyorsan, top içerdeydi"! dedi.


🎾2016 daki Avustralya Açık'tan sonra emekli olmayı planlayan Hewitt, Sock'un uyarısı ile gözle görülür şekilde şok oldu, ancak daha sonra karara itiraz etmeyi kabul etti. Görüntülere gittiler ve kalabalıktan alkışlar yükseldi. Sonuçta Hewitt maçı 7-5, 6-4 kazansa da, Sock'un centilmenliğini hatırlayanlarının daha fazla olacağına inanıyorum🙋‍♂️


📜Epiktetos, her bireyin kardeşten vatandaşa kadar pek çok rolün taşıyıcısı olduğuna ve bireylerin bu rollerin getirdiği yükümlülükleri yerine getirmeleri halinde ahlaki açıdan iyi olduklarına inanır.


📜Sokrates, ahlaka epistemolojik bir temel kazandırmıştır, yani iyilik yapmak için, iyinin ne olduğunu bilmeliyiz. Ona göre iyi evrensel bir kavramdır. İyilik yapmak, bu etik evrensel kavramların neyi temsil ettiğini bilmemizi gerektirir.


📜Platon, potansiyel faydalı sonuçlardan ziyade kendi insanın iyiliği için ahlaki/adil davranmamız gerektiği görüşünü savunmaya çalışır.


📜Nietzsche'ye göre insan temelde doğanın bir parçasıdır. Bu, onun doğaüstü veya uhrevi bir değer kaynağına karşı sorumlu bir insan faaliyeti anlayışına dayanan tüm ahlak açıklamalarını reddettiği anlamına gelir.


📜Kant'a göre ahlak, görevlerle tanımlanır ve kişinin eylemi, görev tarafından motive edilen bir eylem ise ahlakidir.


📜Aristoteles, ahlaki erdemi doğru şekilde davranma eğilimi ve ahlaksızlıklar olan eksiklik ve aşırılık uçları arasında bir orta olarak tanımlar. Ahlaki erdemi akıl yürütme ve talimattan ziyade öncelikle alışkanlık ve uygulama yoluyla öğreniriz.


📜Descartes'ın ahlakı, kurtuluş için gerekli olan lütfun kazanılabileceğini ve insanların erdemli olduklarını ve gerçeği bularak ona göre hareket etmek için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarında kurtuluşa ulaşabileceklerini savunur.


📜Bertrand Russel'a göre aslında yan yana iki tür ahlaka sahibiz: biri vaat ettiğimiz ama uygulamadığımız, diğeri ise uyguladığımız ancak nadiren vaat ettiğimiz.


📜Foucault, ahlakın üçüncü bir alandan, yani etikten oluştuğunu iddia eder. O, bunu genellikle öznenin kendisiyle ilişkisi olarak tanımlar. Etik, bireyin kendi eylemlerini ahlaki bir kod ve ahlaki onay standartlarıyla tutarlı hale getirmek için gerekli davranışıdır.


📜Schopenhauer, ahlakın gerçek temelinin şefkat veya sempati olduğunu ilan etmiştir. Bir eylemin ahlaklılığı kişiyi yalnızca bir araç olarak değil, bir amaç olarak ele alma ayrımına göre yargılanabilir


📜Emerson, ahlaki duygunun sezgisi, ruhun yasalarının mükemmelliğinin bir kavrayışıdır. Bu kanunlar kendi kendini uygular. Zamanın dışındadırlar, mekanın dışındadırlar ve koşullara tabi değildirler


⛳️Ben ahlak konusunda sanırım en çok Emerson'un yaklaşımını seviyorum peki ya siz?

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page