top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Ana Dilimiz Beynimizin Nasıl Çalıştığını Etkiliyormuş!

🧶Ana dilimiz beynimizin nasıl çalıştığını etkileyebilir ve düşünme şeklimizin temelini oluşturabilir. Anadili Almanca olan ve anadili Arapça olan kişilerde sinirsel bağlantıyı analiz etmek için nörogörüntülemeyi kullanan araştırmacılar, Arapça konuşanlarda sağ ve sol yarım küre arasında daha güçlü bağlantı ve Almanca konuşanlarda sol yarım küre dil alanında daha güçlü bağlantı buldular.


🔑Sonuçlar, beynin dil ağının aksonal beyaz madde bağlantılarının, kişinin ana dilinin işlem gereksinimlerine, zorluklarına ve kalıplarına uyum sağladığını gösterdi.


▶Almanya'nın Leipzig kentindeki Max Planck İnsan Bilişsel ve Beyin Bilimleri Enstitüsü'nden sinir bilimci Alfred Anwander, "Her dilin kendine özgü zorlukları beyinde belirgin izler bırakıyor" diyor.


♟Beyin bağlantısı, yetişkin beynindeki işlemeyi ve bilişsel akıl yürütmeyi etkileyen çocukluk dönemindeki öğrenme ve çevre tarafından modüle edilir. Çalışmamız, beynin bilişsel taleplere nasıl uyum sağladığına, yani yapısal dil konektomunun ana dil tarafından şekillendirildiğine dair yeni bilgiler sağlıyor." diyor Anwander.


“Yani bir dili konuşmayı öğrensek de, başka bir dili öğrensek de aynı değiliz.”


💡Bu çalışma, yapısal dil bağlantısının, ana dilin karakteristik işleme talepleri gibi çevresel faktörler tarafından geliştiğini ve şekillendirildiğini göstermekte Birden fazla dil bilenler aynı müzik enstrümanı çalmak gibi zihin farklılıklarını arttırarak geliştiriyorlar.


Eski roma imparatoru Charlemange "ikinci bir dil bilmek ikinci bir ruha sahip olabilmektir" demişti. Dünyada konuşulmakta olan 7.000 dil var. Önümüzdeki 100 yıl içinde bu dillerin yarısı kaybolacak.


Neden başka bir dil öğrenmeliyim derseniz;

👉Eğer bir kültürü öğrenmek istiyorsanız bir seviyeye kadar kültürün yaşandığı dile hakim olmalısınız

👉Eğer iki dil konuşabiliyorsanız bunama ihtimaliniz azalıyor, çoklu görevlerde başarılı olabileceğinizi gösteriyor

👉Üstelik yeni bir dil ve kelimelerini öğrenmek çok eğlenceli. (benzerlikler, lirik tınlamalar, çağrışımlar ve daha pek çok şey)

👉Çağımızda başka bir dili öğrenmek artık çok kolaylaşmıştır.


Bu durum bize şu soruyu sorma fırsatı sunuyor "Neden böyle düşünüyorum?" ve "Nasıl daha farklı düşünebilirim?"

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page