top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Arkadaşlar

📽"Friends", televizyon dünyasında unutulmaz bir başyapıt olarak kabul edilen bir sitcomdu. Dizinin ilk kez 1994'te yayınlanıp 2004'te bittiğine inanmak zor (biz evde hala eski bölümleri seyrediyoruz) Bu dizi, sadece eğlence değil, aynı zamanda hayatın karmaşıklığını anlama ve değerli dostlukları takdir etme konularında da derin öğretiler sunmaktaydı.


🎭İlk bakışta, "Friends" sadece güldürü ve komedi sunuyor gibi görünebilir, ancak derinlemesine incelendiğinde, hayatın zorluklarına karşı mücadele etme ve birbirine destek olma mesajları içerdiğini görebiliriz. Her bir karakter, kendi özgün özellikleri ve hatalarıyla birlikte, izleyiciye yaşamın iniş çıkışlarını kabullenme ve arkadaşlıklarını güçlendirme fırsatı verir.


Diziden öğrenilebilecek, geçerliliğini hala koruyan ve uygulanabilir 10 yaşam dersi;

  • Geçmişiniz sizi tanımlamaz.

  • Dürüsüt olmak yalan söylemekten daha kolaydır.

  • Hayat kimseyi beklemez.

  • Hayalinizdeki iş için denemeye devam edin.

  • Herkese nazik ve adil olun.

  • Duygularınızı ifade etmeyi öğrenin

  • Başkalarının ne düşündüğünü umursamadan hayatın tadını çıkarın

  • Kendi ilkeleriniz olsun ama kendinize birkaç kaçamak izin verin

  • İnsanların tuhaflıkları kucaklanmalıdır

  • Bazen ihtiyacın olan tek şey sıradanlıktır


🥏Chandler, “Friends” dizisinde tüm zamanların en sevdiğim karakteri idi. Grubun en komik üyesi olarak kabul edilir ve her duruma uygun bir cümle üretiyordu. Alaycılığı ve mizahı onun için rahatsız edici durumlarla başa çıkmanın bir yoluydu. İşin komik yanı, kendisinin de söylediği gibi göbek adı "idare etmek" idi.


🤣Belki de biraz neşeli göründüğü için pek çok kişi onun hem kariyerinde hem de kişisel yaşamında çok çalışkan biri olduğunun farkında değildi. Chandler ile ilgili en çok yapılan esprilerden biri, işinin ne olduğunu kimsenin hiçbir zaman doğru düzgün öğrenememesiydi; sadece çok para kazandığı ve bir plazada çalıştığı biliniyordu.


📈Sonradan işinin istatiksel analiz ve veri derlemesi olduğu ortaya çıkmıştı, dokuzuncu sezonda ise daha az para kazandığı ancak sevdiği bir iş olan reklam yazarlığına geçmişti. Hatta bir bölümde “Eski işime geri döneceğim” diye fikrini belirtince,


Monica’nın “Hayır, sevdiğin işi yapmanı istiyorum. İstatiksel analiz ve veri derlemesi işini değil” demesi üzerine şu yanıtı vermişti: “İstifa ediyorum ve ne yaptığımı o zaman mı öğreniyorsun?”


🔎Gerçek ismi Matthew Perry olan Chandler geçen kasım ayında 54 yaşında vefat etti.

Perry, 2022 yılında basılan otobiyografisi “Arkadaşlar, Aşıklar ve Büyük Korkunç Şey” adlı kitabında kendisi ve Chandler karakteri arasında büyük benzerlikler olduğunu anlatmıştı.


🍀Senaryo geldiğinde rolün kendisi için yaratıldığını düşünmüştü:

“Sanki birisi beni bir yıl takip etmiş, esprilerimi çalmış, tavırlarımı kopyalamış, hayattan bezmiş ama yine de şakacı yaşama bakışımın fotokopisini çekmişlerdi. Chandler’ı oynayıp oynamamam mesele değildi, Chandler bendim.”


🚩Perry pek çok oyuncunun başarılı olmak için uyguladığı stanislavski metoduna ihtiyaç duymamıştır. Yaptığımız iş veya uğraşlarımız yaşamdaki amaçlarımızla şimdilik de olsa uyuşmuyorsa oyuncu olmasak da stanislavski metodunun esaslarına göre yaklaşım göstermemiz gerektiğine inanıyorum.

64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page