top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Bilgenin Güncesi

👉Temel olarak kim olduğunuzun bir uzantısı olan bir şey inşa edip pazarlıyorsanız, bu konuda hiç kimse sizinle rekabet edemez. En iyi işler ne kararlaştırılır ne de derecelendirilir.


👨‍🦱Naval, yatırımcı kılığına girmiş yaşayan en iyi filozoflardan biri olabilir. Pek çok konu hakkında zen mantralarının özdeyişleri gibi okunan aforizmalar üretebiliyor.


🎈Kitapta Naval'ın kendi sözleriyle, daha mutlu, daha zengin bir yaşama doğru kendi benzersiz yolunuzu nasıl yürüteceğinizi öğreneceksiniz. Naval'a göre sağlık, sevgi ve göreviniz bu sırasıyla ilerlemelisiniz


🔗Özel Bilgiyi Oluşturun veya Bulun

"Zengin olmanın en önemli becerisi sürekli öğrenen olmaktır. Öğrenmek istediğiniz her şeyi nasıl öğreneceğinizi bilmeniz gerekir." Bugün dokuz ila on iki ay içinde yepyeni bir alanda uzman olabilmek, uzun zaman önce "doğru" şeyi çalışmış olmaktan çok daha önemli diyor. Spesifik bilgiye, doğuştan gelen yeteneklerinizin, gerçek merakınızın ve tutkunuzun peşinde koşarak çok daha fazla ulaşabilirsiniz.


"Eğer değerli bir itibarınız varsa ve bunu onlarca yıl boyunca geliştirmeye devam ederseniz, insanlar bunu fark edecektir." 


🔗Sorumluluk Alın

Zengin olmak için güce ihtiyacınız var. Kaldıraç emekle gelir, sermayeyle gelir doğuştan veya medya yoluyla gelebilir. Ama bunların çoğunu, insanların size vermesi gerekiyor. Sorumluluk İşler iyi gittiğinde kredi almanıza ve işler kötü gittiğinde başarısızlığın yükünü üstlenmenize olanak tanır. Halkın önünde kendi isimleri altında başarısız olma yeteneğine sahip olan insanlar aslında çok fazla güç kazanıyorlar. 


🔗Kaldıraç İşlevi Görecek Bir Konu Bulun

Yalnızca sizin bildiğiniz veya yalnızca küçük bir grup insanın bildiği bilgi, tuhaf bir şekilde tutkularınızdan ve hobilerinizden çıkacaktır. Entelektüel merakınızın etrafında hobileriniz varsa, bu tutkuları geliştirme olasılığınız daha yüksektir. 

"Dünyada bir şeyin ortaya çıkacağı, insanların bir beceri setine ihtiyaç duyacağı ve benzersiz şekilde kalifiye olduğunuz anı bekliyorsunuz. Fırsatı değerlendirme zamanı geldiğinde, bunu kaldıraçla yapabilirsiniz." 


Üç geniş kaldıraç sınıfı vardır:

Kaldıraç türlerinden biri emektir; Sermaye, kullanımı daha zorlu bir kaldıraç biçimidir.

Kaldıracın son şekli yepyeni, en demokratik şeklidir. Bu: "marjinal çoğaltma maliyeti olmayan ürünler." Buna kitaplar, medya, filmler ve kod dahildir. Bu en yeni kaldıraç biçimi, tüm yeni servetlerin, tüm yeni milyarderlerin kazanıldığı yerdir.


🔗Kanıtlanmış Yargıya Sahip Olmak (Kararın Güvenilirliği)

CEO'lar, kaldıraçları nedeniyle yüksek ücret alıyorlar. Muhakeme ve yetenekteki küçük farklılıklar gerçekten daha da büyüyor. Kaldıraç çağında sanatınızda uç noktalarda olmak çok önemli. "Kısa vadeli düşünerek ve yoğun işlerle zamanımızı boşa harcıyoruz."


🔗Önceliklendirme ve Odaklanma

Zamanınıza saatlik bir oranla değer verin ve bu oranda zamandan tasarruf etmek için acımasızca harcayın. Hiçbir zaman, değer verdiğini düşündüğünden daha değerli olmayacaksın.


"Her kararda daima zamanınızı hesaba katın. Kendiniz için çok yüksek bir saatlik istek oranı belirleyin ve buna bağlı kalın. Saçma derecede yüksek görünmeli ve hissettirmeli. Eğer değilse yeterince yüksek değildir.

 

🔗Sabırlı Olun

Hiçbir zaman sizin istediğiniz veya onların istediği aynı zaman diliminde olmaz, ama olur. "Tüm bu parçaları yerine yerleştirdikten sonra bile, ayırmanız gereken belirsiz bir süre vardır ve bu zaman alır. Büyük kararları almaya daha fazla zaman ayırın."


🔗Net Şekilde Görmek

Eğer bir çocuğa anlatamıyorsanız, bilmiyorsunuz demektir. Zor olan gerçeği görmektir. Gerçeği görmek için egonuzu yoldan çekmelisiniz çünkü egonuz gerçekle yüzleşmek istemez. Egonuzu ne kadar küçültürseniz, tepkilerinizi o kadar az koşullu hale getirirseniz, istediğiniz sonuçla ilgili ne kadar az arzu duyarsanız, gerçeği görmek o kadar kolay olacaktır."


"Gerçeği görmemizi engelleyen bir numaralı şey, onun nasıl olması gerektiği konusunda önyargılı olmamızdır. Gerçek olmasını istediğimiz şey, neyin doğru olduğuna dair algımızı gölgeler."


🔗Mutluluğu Öğrenmek

"Hayatınızda bir şeyin eksik olduğu hissini ortadan kaldırdığınızda mutluluk oradadır." Biz son derece yargılayıcı hayatta kalma ve kopyalama makineleriyiz. Arzuların ağına hapsolmuş olarak sürekli “şuna ihtiyacım var” veya “şuna ihtiyacım var” diye düşünerek dolaşıyoruz. Mutluluk hiçbir şeyin eksik olmadığı durumdur. Hiçbir şey eksik olmadığında zihniniz kapanır ve bir şeyden pişmanlık duymak veya bir şeyler planlamak için geçmişe veya geleceğe koşmayı bırakır.


🔗Başarı Mutluluğu Sağlamaz

"Gerçek kazananlar, oyunun tamamen dışına çıkanlar, hatta oyunu oynamayanlar, oyunun üstüne çıkanlardır. Bunlar öyle içsel zihinsel, öz-kontrol ve öz-farkındalığa sahip olan insanlardır, başka hiç kimseden hiçbir şeye ihtiyaçları yoktur." 


"Mutluluğu huzurun ortaya çıkan bir özelliği olarak düşünüyorum. Eğer içte ve dışta huzurluysanız, bu eninde sonunda mutlulukla sonuçlanacaktır."diyor


🔗Elimizdeki Tek Şey Şimdidir

Hiç kimse zamanda geriye gitmedi ve hiç kimse geleceği herhangi bir şekilde başarılı bir şekilde tahmin edemedi. Kelimenin tam anlamıyla var olan tek şey, tam olarak burada olduğunuz anda uzayda olduğunuz noktadır


Yaşam Formülleri:

· Mutluluk = Sağlık + Varlık + İyi İlişkiler

· Sağlık = Egzersiz + Diyet + Uyku

· Sorumluluk = Kişisel Markalaşma + Kişisel Platform + Risk Almak

· Kaldıraç = Sermaye + İnsanlar + Fikri Mülkiyet

· Gelir = Sorumluluk + Kaldıraç + Özel Bilgi


Her şeyden önce mevcut olun.

Öfke, başka birine atmayı beklerken elinizde tuttuğunuz sıcak bir kömürdür. (Buda)

Biriyle ömür boyu çalışacağınızı düşünmüyorsanız, o kişiyle bir gün bile çalışmayın.

Okumak (öğrenmek) nihai meta beceridir ve başka herhangi bir şeyle takas edilebilir.

Hayattaki tüm gerçek faydalar bileşik faizden gelir.

Zamanınızla değil aklınızla kazanın.

Tüm çabaların yüzde 99'u boşa gider.

Dürüst ve olumlu olmak neredeyse her zaman mümkündür.

Özel olarak övün, genel olarak eleştirin. (Warren Buffet)

Gerçek, öngörme gücüne sahip olandır.

Her düşünceyi izleyin. (“Neden bu düşünceye kapılıyorum?” diye sorun.)

Bütün büyüklükler acı çekmekten gelir.

Sevgi verilir, alınmaz.

Aydınlanma, düşünceleriniz arasındaki boşluktur. (Eckhart Tolle)

Matematik doğanın dilidir.

Her anın kendi içinde eksiksiz olması gerekir.


9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page