top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Bir Beceri Edinmeyi Nasıl Hızlandırabilirsiniz?

Güncelleme tarihi: 31 May 2023

📈"Kasıtlı uygulama"(Deliberate Practice) biliminden yararlanarak "Kanıtlar, uzmanlığın doğuştan olmadığı, her zaman kazanıldığını tutarlı ve ezici bir çoğunlukla, gösteriyor."

https://www.youtube.com/watch?v=1-sjUoGO250


⚡Sıklıkla karşı karşıya olduğumuz zorluklara üzülür ve bunları kendimiz için belirlediğimiz standartların altına düşmek için bir bahane olarak kullanırız. Değişimi gerçekleştirmek için kendinize "bu neden benim başıma geliyor?" diye sormamak lazım. Geleceğe hazırlanmanın yanı sıra şu anda büyüyüp gelişebilmek için deneyimden öğrenme fırsatı olarak görmek gerekiyor.


⚠Kasıtlı Uygulama, yaparak öğrenmenin dikkatli ve oldukça yapılandırılmış bir şeklidir. Psychological Science'ta 2014 yılında yayınlanan bir araştırma, performansımızı oyunlarda %26, müzikte %21 ve sporda %18 artırabileceğini savunuyor.


1️⃣Başkalarının başardığı becerileri geliştirmek, yani hangi eğitim tekniklerinin ve yöntemlerinin işe yaradığına dair yerleşik bir bilgi tabanına güvenmek.

2️⃣Akılda iyi tanımlanmış, spesifik hedefler ile pratik yapmak.


3️⃣Sürekli olarak konfor alanınızın dışına çıkmak.

4️⃣Tüm dikkatini ve bilinçli hareketlerini kullanmak. Odaklı olmayı ve eğitiminize tüm zihninizle dahil olmayı içerir.


5️⃣Hedeflerinize ulaşmak için geri bildirim ve değişiklikleri kullanmak.

6️⃣Etkili zihinsel temsiller geliştirmek, yani becerilerde uzmanlaşmanıza izin veren yeni bilişsel çerçeveler geliştirmek. Uzman sanatçılar üzerinde yapılan araştırmalarda, diğer oyuncuların karşılaştığı sınırlamaların üstesinden gelmelerine izin veren gelişmiş zihinsel temsiller geliştirdikleri bulunmuştur.

7️⃣Önceden var olan becerilerinizi daha da geliştirmek. Çoğu öğrenme bu şekilde yapılır ve 'temel' becerilerde uzmanlaşmanın önemi vurgulanır.


“Uzman olmak zaman alır. En yetenekli oyuncuların bile uluslararası yarışmaları kazanmadan önce en az on yıllık yoğun bir pratik yapma dönemine ihtiyacı vardır.”


🙌Zorlukların üstesinden geldiğinizde, artık benzer zorluklar ortaya çıktığında gelecekteki benliğinizi destekleyecek deneyime sahip olursunuz. Deneyim üzerinde düşünün, ondan öğrenin ve ardından büyümek için yeni fırsatlar arayın. Rahatsız olmak ve kendimize meydan okumak için ne kadar çok zaman harcarsak, uzun vadede o kadar iyi durumda oluruz.

Yazı, Anders Ericsson'un çalışmasına ve K. Anders Ericsson, Michael J. Prietula ve Edward T. Cokely'nin The Making of an Expert makalesine dayanmaktadır.

https://hbr.org/2007/07/the-making-of-an-expert

İnfografik kaynak: PositivePsychology

262 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page