top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Ernest Hemingway

📜Ernest Hemingway, 20. yüzyılın en ünlü Amerikalı yazarlarından biri olarak, olağanüstü maceralarla dolu bir hayat yaşadı ve zorlu durumlarla karşılaştı. 61 yıl boyunca, Hemingway sayısız kez ölümü yendi. Ciddi yaralanmalar ve tehlikeli durumlar atlattı. Ancak, kendi zihinsel sağlığıyla olan mücadelesinin ise aslında en güçlü rakip olduğunu gösterdi.


🖊Basit yazma tekniği ve sade üslubuyla 20. yüzyıl kurgu romancılığını etkilemiştir. Beş çocuklu ailesinin iki erkek çocuğundan biriydi. Babası tıp doktoru Clarence Edmond Hemingway, annesi ise eski bir müzisyen olan Grace Hall Hemingway’dir. Çocukluğunda annesinden müzik dersleri aldı. İlk makalelerini lise yıllarında okul gazetesi olan Trapeze’de yayınladı. Hemingway lise öğrencisi olduğu dönemde Avrupa’da I. Dünya Savaşı devam ediyordu.


🧨1918 yılında, Kızılhaç gönüllüsü olarak İtalya'daki cephe hatlarında bir ambulans şoförü olarak görev yapıyordu. 8 Haziran 1918'de birkaç adım ilerisinde patlayan bir top mermisi yüzünden ağır şekilde yaralandı. Yaralanmasına rağmen, önce bir silah arkadaşını güvenliğe taşımayı başardı. Hemingway bu olayların ardından Milano’da bir hastanede tedavisi sürerken tanıştığı hemşire Agnes von Kurawsky'ye âşık oldu. 1919'da teğmen rütbesiyle terhis edildi. ABD’ye hemşire Agnes ile dönüp evlenmeyi planlıyordu ancak terk edildi. Bu ilişki, Hemingway’in ölümsüz eserlerinden olan "Silahlara Veda" adlı eserine konu oldu ve kişisel travmasını güçlü edebi eserler yaratmak için kullanma yeteneğini gösterdi.


📋Toronto Daily News gazetesi onu 1922’de savaş muhabiri olarak İstanbul’a gönderdi. Türkiye'de bir ay kadar kaldı ve İzmir Yangını’ndan sonra yaşanan göç ile ilgili haberler yaptı; İstanbul'dan, Mudanya'dan, Edirne'den, Lozan'dan gazetesine haberler geçti. Gazetede kaldığı kısa zaman içerisinde birçok yöntem ve teknik öğrendi. Daha sonraki yıllarda o günleri "Gazetecilik yıllarında öğrendiğim kurallar en güzelleri idi ve yazarlık hayatım boyunca onları unutamadım" şeklinde hatırlayacaktı.


📖1925-1929 yılına kadar olan dönemde Hemingway kendi yazarlık yıllarının en güzel örneklerini verdi. 1925’te, ilk romanı "Güneş de Doğar" 1926’da yayımlandı. Eserinde savaş yorgunu bir askerin anılarını anlattı. 1927'de çıkan Kadınsız Erkekler (Men Without Women) adlı kitabı ile birlikte 'kısa öykünün üstâdı' olarak anılmaya başlandı.1931 de babası Edmond intihar ederek hayatını sonlandırdı.


📔1939’da Küba'ya gidip Havana'da bir otele yerleşti. Aşağıdaki resimde kübada bulunduğu sırada hemen her gün gittiği Floridita isimli barı görebilirsiniz. 1946'da 3. Eşi Martha Gelhorn ile Küba'da evlendi. Çift, 1959'a kadar hayatlarını Küba'da sürdürdü. 1952'de gerçek başyapıtı olan "Yaşlı Adam ve Deniz" adlı eserini yazdı. Bu kitapta insanın yaşama nasıl bağlanması gerektiği ve aslında insan yaşamında her şeyin boş olduğuna dair olan fikirlerini belirtti. 1953'te aynı eseri ile Pulitzer Ödülünü aldı. 1954'te ise Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.



✈Yıllar sonra, 1954 yılında, Hemingway bir kez daha ölümle yüzleşmek durumunda kaldı. Afrika'ya yaptığı bir gezi sırasında uçağı Uganda ormanları yakınlarında düştü. Kaza sonucunda kafatası kırığı, iç yaralanmalar ve patlamış bir karaciğerle baş başa kaldı. Ancak Hemingway'in boyunduruk takmayan ruhu galip geldi ve kahramanca hayatta kalmak için mücadele etti. Uzun bir iyileşme süreci geçirmesine rağmen, bu olayın maceraperest ruhunu söndürmesine izin vermedi. Hemingway'in fiziksel dayanıklılığı şüphesiz olağanüstüydü, ancak sonunda mental sağlık mücadeleleri ağır bedelini ödedi.



📦Hayatının son dönemlerinde, ona yakın olanlar zihinsel iyi oluşunda bir düşüş gözlemlediler. 1928 yılında Paris’t Ritz Otel’e bıraktığı iki sandığı bulduktan sonra anılarını yazmaya başladı fakat anılarını yazarken depresyona sürüklendi. Gittikçe izole oldu ve paranoid belirtiler göstermeye başladı.


🌠1959’daki Küba devriminden sonra Küba’ya gelip gitmeye devam etti. Arkadaşlarının şaşkınlığına göre, Hemingway'in FBI tarafından izlendiği korkusu aslında temelsiz değildi - gerçekten de gözetim altındaydı. Trajik sonunu önceden gören aylarda, Hemingway bozulan zihinsel durumu için tedavi arayışına girdi. Depresyon nedeniyle ünlü Mayo Clinic'e iki kez kabul edildi. Maalesef, bu çabalar kırılgan zihinsel sağlığını kurtarmak için yeterli olmadı ve 2 Temmuz 1961'de gerçekleşen düşünülemez trajediye yol açtı.


🎇Hemingway'in ölümü dünyayı şok etti ve dışarıdaki zaferlerine veya başarılarına bakılmaksızın bireylerin karşılaşabileceği görünmez mücadelelerin dokunaklı bir hatırlatıcısı oldu. Ernest Hemingway'in hayatı, zorluklarla yüzleşen insan ruhunun gücüne dair bir kanıttır.


📚Savaş deneyimleri, dünyanın uzak köşelerindeki maceraları ve ölüme meydan okumak için gösterdiği kararlılık, hayatı dolu dolu yaşayan bir adamın resmini çiziyordu. Hemingway'in olağanüstü bir yazar olarak bıraktığı miras hala yaşıyor ve eserleri, insan koşullarının çıplak duygusallığı ve sarsılmaz betimlemeleriyle okuyucuları etkilemeye devam ediyor.


🎗Hayatı hem zaferle hem de trajediyle dolu olsa da, edebiyata katkıları, sözcüklerin kalıcı gücüne ve insan psikolojisinin karmaşıklıklarına dair bir kanıttır. Ernest Hemingway'in defalarca ölümden kaçma yeteneği efsanedir, ancak zihinsel hastalıkla mücadelesi, içimizdeki kırılganlığın hüzünlü bir hatırlatıcısı olarak hizmet etmektedir.


CNN tıp muhabiri ve Keep Sharp: Building a Better Brain at Any Age adlı yeni kitabın yazarı Sanjay Gupta şunları öneriyor:


1️⃣Daha fazla hareket edin

2️⃣Yeterince uyuyun

3️⃣Öğrenin, keşfedin ve amaç bulun

4️⃣İyi yiyin

5️⃣Başkalarıyla bağlantı kurun

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page