Geçmişte yapılan araştırmalarda, mizacımızın %20-60'ının genetik yapımız tarafından belirlendiğini bulunmuştu. (https://lnkd.in/gYJ6TZDn) Ayrıca, belirli birincil genlerin, kişinin kişiliğini ve davranışlarını doğrudan etkileyen beyindeki hücrelerin iletişiminde yer aldığını da buldular.
Genlerden sonra mizacımızı belirleyen diğer önemli unsurlar;
- Ebeveyn Tarzı
- Ailenin Kültürel Çevresi
- Öğretmenler ve Süpervizörler
- Uzmanlık Alanları şeklinde sıralanmakta..
Bu noktada ben "A Review of Family Science With İmplications of Management Research 2017" isimli dokümanda elde edilen bulgulara dikkat çekmek istiyorum.
Kız veya Erkek kardeşin olup-olmaması ile bireyin doğum sırası ve sonrası psikolojik deneyimlerinin kişilerin ilerideki yöneticilik mizacına, kişilik yapısına ve iletişim kurma alışkanlıklarına olan yansımaları araştırılmış.
Temel tespit; doğum sırası ve sonrası psikolojik deneyimlerinin kişilerin durumlarına özgü alışkanlıklar geliştirdikleri ve geliştirilen bu alışkanlıklarla oluşturulan mizacın da tüm hayat boyunca yaşatıldığı yönünde.
Sinirbilimciler, alışkanlık yaratan davranışlarımızın izini beynin bazal olarak adlandırılan kısmına kadar takip ettiler ve deneylere katılanların günlük davranışların neredeyse %43'ünü düşünmeden gerçekleştirdiğini tespit ettiler.
Bir alışkanlığın gelişmesi için en az 21 kere tekrar edilmesi gerekmekte ve çocuklukta tekrarlayan deneyimler de yetişkinlikteki alışkanlıklarımızın önemli bir kısmını oluşturuyor. İlk doğan, ortanca, en son doğan, kardeşler arası yaş farkı veya tek çocuk olup olmamamız sayesinde kazanacağımız alışkanlıklarımız ileride yönetici olduğumuzda bize bazı güçlü kazanımlar sağladığı gibi kör noktalarımız olmasına da sebebiyet verebiliyor.
Bütün bu anlatılanların hepsi ile beraber liderlik mizacımız dediğimiz şey oluşuyor. Buradan da varmak istediğim temel sonuç: Geçmişte farkında olmadan kazandığımız alışkanlıklarımızı yenileri ile değiştirebildiğimizde (unlearn) EVET.. liderlik öğrenilebilen bir yetkinlik oluyor :)
#management#research#science#leadership#basal#EQ#birthorder#habbits#blindspots#personalitytraits#genes
Comentários