top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Hikayeleştirerek Aktarımda Aristo'nun "3 Sahne" Yapısı

✨ "Hikaye anlatmak, fikirleri dünyaya sunmanın en güçlü yoludur." Robert McKee. Hikayeler insan iletişiminin sihirli değneğidir çünkü doğru hikaye beyninizin içinde yaşar. Aristo bize iyi bir hikayenin 3 sahne yapısına uyarak kurgulanması gerektiğini aktarmaktadır

1️⃣ Sahne (Giriş)

Kahramanların tanıtıldığı, büyük fikrin (mesajın) dinleyici ile tanıştırıldığı bölümdür. Dinleyiciyi hikayenin içine iyice çekmek için karakterlerin özellikleri, hikayenin geçtiği yerin kelimelerle betimlenmesi gerekir. Eğer hikayeniz bir değişimi anlatacaksa şu soruların cevaplarını barındırmalıdır;

Değişiklikten önce işler nasıldı? Ne değişti? Karakterleriniz bu değişime nasıl tepki veriyor? Bu değişimin etkileri nelerdir?

Her harika hikayenin büyük bir fikri (mesajı) vardır. Unutulması zor kahraman karakterleri oluşturmanız gerekir. Karakterler, dinleyicinin hikayeyi deneyimlediği ve hikayeden öğrendiği aracılardır. Kahramanlar bize elimizden gelenin en iyisini yapabildiğimizi gösterir. Kötüler bize en kötü anlarımızda neler yapabileceğimizi gösterir. Hikayenizin ana fikrini vurgulamak için karakterleri kullanmalısınız.

2️⃣ Sahne (Düzen ve Kaos)

Çoğu harika hikaye de bu bölümde dinleyicinin ilgisini canlı tutmak için yaşanan inişler, çıkışlar, düzen ve kaos peşi sıra aktarılarak dinamizm kazandırılır. Sıkıcı bir hikaye, olanlara odaklanır.

Büyüleyici bir hikaye, okuyucu için gerilim yaratmaya odaklanır. Akışta olabilecekler hakkında biraz düşündürün ama merak uyandırmak için yeterince önemli bilgiyi saklayın. Hikayenizdeki en yüksek gerilim noktalarına ayrıntı ekleyin. Okuyucuya beş duyuyu da hissettirin. Bu, hikayeyi yavaşlatmanıza ve gerilim yaratmanıza olanak tanır. Hikayenizin büyük fikrine en iyi aktaracağınız duygu ve kurguyu seçmek için Christopher Booker’ın “7 Basic Plots” isimli eserinden faydalanabilirsiniz.

3️⃣ Sahne (Zirve ve Final)

"Karakterinizin benimsenmesi için sebepler olmalı. Bunun için Pixar'ın 22 hikaye anlatımı tekniğini incelemeniz size yardımcı olur (https://www.toaststudio.com/en/pixars-22-rules-of-storytelling/) Harika hikayeler dikkati çeker ama tehlikede olan hiçbir şey yoksa dikkati çekemezsiniz. Kahraman başarısız olursa ne olur? Kazanırsa ne olacak? Final sahnesinde dinleyiciyi adım adım büyük yüzleşme, karşılaşma, çarpışmaya hazırlamalısınız. Bu son bölüme kadar birbirine bağlamadığınız veya atladığınız bir detay olmamalıdır. Unutulmamalıdır ki biz bu hikayeyi büyük fikri (mesajı) aktarmak için kullandık. Final sahnesinde yaşanan büyük zirve sonrasında akış bizi büyük fikre taşımalıdır.

🔆 İyi bir hikaye anlatıcısı olmak için hikayenin kurgusu üzerinde çalışmak ve hikayenin mükemmelleşmesi için defalarca anlatılması gerekir. Büyük önderler ve liderlerin neredeyse tamamı hikayeleştirerek aktarımının gücünden faydalanmıştır. İster bilinen bir efsaneyi kullanarak ister gündelik hayatta yaşanana bir olayı hikayeleştirerek bizlerde bu kolaylaştırıcıdan faydalanabiliriz.


24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page