🔎"İnsan özgür doğmuştur ve her yerde zincire vurulmuştur." JJ Rousseau'nun bu sözü yurttaşı, ortak benliği, halkı, devleti yaratan bir sözleşmeyle, toplumdaki her bireyin dahil olması gerektiği “Toplum Sözleşmesi” ismi ile de anılan eseri ile tanımlar.
🔦Rousseau, doğal bir özgürlük ve sahici bir yaşama sahip olduğunu düşündüğü doğal insan ile birçok bağımlılıktan ötürü özgürlüğünü yitirmiş medeni insan arasında ahlaki-politik değerler ve psikolojik eğilimler temelinde köklü bir ayrım yapar.
📌Karl Marx'a göre, gerçek özgürlük, insanların ekonomik ve toplumsal sınırlamalardan kurtulmasıyla mümkündür. Oysaki kapitalist sistemde çağın en büyük hastalığı, mutluluğu başarı üzerinden elde etmeye odaklanmış bir hayat isteğidir. Oysa hayatın anlamı başarıda değil özgürlüktedir. Sadece başarı için yaşayan insanlar, köle ruhludurlar, özgür olamazlar.!
📜Doğal halde bir kimsenin bir başkası tarafından etki altına alınamaması, doğal haldeki her bir kişinin bu çerçevede eşit bir halde olduğunun bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Rousseau’ya göre insanlar arasında kölelik ve yozlaşmaya yol açan asıl eşitsizlik türü insanın toplumsallaşması ile birlikte ortaya çıkan politik-manevî eşitsizlik türüdür.
🔥Mutluluk-başarı ilişkisinde mutlu olmak için başarıyı seçenler, başarının varılacak bir son değil bir yolculuk olduğunu unutup ancak bütün bileşenleri var olduğunda gerçekleştiğini de ıskalarlarsa kolaylıkla Rousseau'nun belirttiği politik-manevi eşitsizlik dünyasında yol almaya başlayabilirler.
🎯Başkalarının bize gösterdiği hedefte başarılı olmak bizi özgürleştirmez. Aksine daha çok bağımlı kılar. Gerçek başarı insanın kendi kendine, kendi için koyduğu hedefe ulaşmasıdır. Gerçek özgürlüğün yaşanacağı yere böylesi bir yolculuk sonunda gelinebilir.
🌿Yazıya konu olan özgürlüğün tanımımı da kısaca yapmam gerekirse; "İnsanın özgürlüğü; istediği her şeyi yapabilmesinde değil, istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda olmamasındadır." diyerek yine JJ Rousseau'ya atıfta bulunacağım.
👉Ancak; İnsanların çoğu özgürlüğü gerçekten istemezler. Çünkü özgürlük sorumluluk gerektirir ve insanların çoğu da bundan korkar." Sigmund Freud
👉Bu yüzden de; “Yönlendirilen bir beyin, kapandan kurtulmak için vakit çok geç olana kadar, kendisine verilen zararları iyilik olarak algılayabilir.” Alice Miller
👉"Hayatın en büyük trajedisi, çok çabuk yaşlanmamız ama çok geç akıllanmamızdır." Benjamin Franklin
👉Bütün büyük olayların, büyük düşüncelerin önemsiz bir başlangıcı vardır.
Albert Camus, Hadi gelin bu bayram böyle bir başlangıca vesile olsun
Mutlu Bayramlar 🌷
Comments