🎗️Stoacılık doğaya uygun yaşamamız gerektiği temel önermesine dayanır. Bugün birçok insan Stoacıların belirli fikirlerine aşina ise, nedeni Hristiyanlığı etkilemiş olmalarıdır,
🌍Stoacılar, insan doğasının iki yönden oluştuğunu savundular. Birincisi, son derece sosyal varlıklarız. Gerekirse kendi başımıza hayatta kalabiliriz ancak yalnızca toplum içinde, sağlıklı sosyal bağlarımız olduğunda gelişiriz. İkincisi, akıl yürütme yeteneğine sahibiz. Ancak bildiğiniz gibi, bu her zaman akılla hareket ettiğimiz anlamına gelmez.
📌Stoacılar için, gerçekten sahip olabileceğiniz en iyi yaşamın, sosyal yaşamı, başkalarının yaşamını iyileştirmek için aklınıza, zekânıza müracaat ettiğiniz bir yaşam olduğu ortaya çıkar. Massimo Pigliucci nin konuşmasını izlemenizi öneririm 👇https://www.youtube.com/watch?v=Yhn1Fe8cT0Q
✨Stoacılık ya da Stoa Okulunun, kurucusu Kıbrıslı Zenondur. Öğretiye göre, hayatta sana verileni kabul etmek, zevk arzumuz veya acı korkumuz tarafından kontrol edilmemize izin vermemek, etrafımızdaki dünyayı anlamak için aklımızı kullanmak ve tabiatın planında kendimize düşen görevi yapmak ve beraber çalışıp başkalarına karşı dürüst ve adil olmayı hedeflemeliyiz. Tarsuslu Zeno'nun bu öğretiye katılımının hikayesi oldukça ilginçtir.
🔮MÖ 4. yüzyılın sonlarında bir gün (aslen Fenikeli) Tarsuslu tüccar Zeno, Tyria moru boyasıyla dolu bir kargoyla Akdeniz'e yelken açtı. Zenginler ve tyria moru ile renklendirilmiş giysiler giyen kraliyet ailesi tarafından değer verilen nadir boya, köleler tarafından deniz salyangozlarının kanından özenle çıkarıldıktan sonra kuruturlur ve eski bir tarihçinin dediği gibi, "ağırlığınca gümüş kadar değerlidir” Bu, Zeno'nun aile ticaretiydi. Antik dünyanın en değerli mallarından birinin ticaretini yapıyorlardı ve girişimciler için her zaman olduğu gibi, işleri her gün tehlikedeydi.
⏳O kader gününde, aslında diğer günden farklı olmayan bir günde, Zeno her şeyini kaybetti. Gemisi kayalıklara çarptı, yükü denizde kayboldu. Kaza neyin sebep olduğundan emin değiliz ama bu onu finansal, fiziksel ve duygusal olarak mahvetti. Bu, hikayesinin sonu olabilirdi - kayıp onu içki içmeye ya da intihara ya da başkalarının hizmetinde sessiz, sıradan bir hayata sürükleyebilirdi. Bunun yerine, tarihteki en büyük entelektüel ve ruhani hareketlerden biri olan Stoacılığın yaratılması için harekete geçirdi.
🕯️Zenon daha sonra, "Gemi kazası geçirdiğimde başarılı bir yolculuk yaptım," diye şaka yaptı. Aslında hepimiz bunun sayesinde artık daha zengindik.
🚩Bu hikayenin yeniden anlatılmaya değer olmasının bir nedeni var. Belki bazı kayıplarınız sizi mali, duygusal ve psikolojik olarak incitti. Gemi kazasından sonra Zeno'nun bırakıldığı yoldan farklı değil. Benzer koşullar altında kim bu acıyı hissetmez ki? Yine de, bunun gibi istikrarsızlaştırıcı olaylar tamamen kötü değil. Bir şeyleri sallıyorlar. Değişimi zorluyorlar. Yeni sorular sorduruyorlar. Dövüş Kulübü'nde Tyler Durden, "Ancak her şeyi kaybettikten sonra her şeyi yapmakta özgürsünüz," der.
🎁Zeno talihsizliği sayesinde kurtulmuştur. Hayat onu aldı ve onun için bayatlamış gelenekleri ve aile yükümlülüklerini üzerinden attı. Onu karaya beş parasız ve elbette her şeyini kaybetmiş olarak attı, ama aynı zamanda onu felsefeyle tanıştırdı. Onu, başka türlü asla tasavvur edemeyeceği bir büyüklüğe giden yola soktu.
✅Son talihsizliğiniz - her ne ise - o sizin için başlangıç olabilir... Ama sadece siz, olmasını seçerseniz.
Mutlu Pazarlar 🌷
コメント