top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

İşteki Keyif (Joy of Work)

“Çalışma Kültürünüzü Düzeltmenin ve İşinize Yeniden Aşık Olmanın 30 Yolunda” Bruce Daisley, son derece popüler kendi podcast'i Eat Sleep Work Repeat'den öğrendiklerini paylaşırken, işlerimizi daha mutlu ve tatmin edici hale getirebilme konusunda bir yol haritası sunuyor. 21. yüzyıl ofis yaşamının temel sorularını ele alıp ilham verirken, ampirik olarak test edilmiş içgörüler ve eşit ölçüde gerçekçi pratik cevaplar sunuyor.

İşteki Keyif (Joy of Work) üç bölümden oluşuyor

Yeniden şarj etme – Nörobilim, davranışsal ekonomi ve "insan analitiği"nin gelişi sayesinde, işin bize ne yaptığı ve onu daha iyi hale getirmek için neler yapabileceğimiz hakkında her zamankinden daha fazla şey biliyoruz. Yapılan anketlerde, tüm işgücünün yarısından fazlası tükenmiş veya bitkin hissettiklerini bildirmektedir. Bu konuda öneriler arasında “Derin Çalışma” ön plana çıkıyor. Monk Mode Morning (Keşiş Modu) denen uygulamada Sabah, günün ilk bölümünde önemli konularda sürekli bağlantı olmaksızın derinlemesine çalışmaların yapılması, günün ikinci bölümünde ise toplantılar, konuşmalar, yazışmalar, e-postaları cevaplama, gibi konulardaki yapılması şeklinde. Yeniden Şarj etme için diğer öneriler;


🚶‍♀️ İnsanların bilinçaltı zihinsel engellerin engelini kaldırmasına yardımcı olmak için 'Dışarı Çıkın' ve toplantılarınızı yürüyüşler sırasında yapın?

🎧 Kulaklık takarak çalışın.

🦹 Acelecilikten kurutulun.

🧙 Haftalık çalışma günlerini kısaltın.

🎯 İşlerin gözünüzün önünde tamamlanmasına değil, anlaştığınız kriterlerde belirlediğiniz sürede tamamlanmasına odaklanın (ROWE).

📵 Bildirimleri kapatmak, çalışırken daha enerjik ve yaratıcı olmamızı sağlar.

🍕 Yemekleri kaçırmayın.

🚩 Kişisel normlarınızı belirleyin.

😴 Şirket liderlerinin, e-posta göndermenin değil üretken Derin Çalışmanın teşvik edildiği bir kültürü teşvik etmeleri. Uyku düzenine dikkat etmesi.

🔎 Her defasında sadece tek bir şey ile ilgilenmek.

Senkronizasyon – İş yerinde senkronizasyonu tanımlamanın en kolay yolu, bir ekibi güvenilir bir uyum içinde bir araya getiren insani, empatik düzeyde bir bağlantı olduğunu söylemektir. Tüm kanıtlar, insanların çevresindekilerle senkronize olmaktan keyif aldıklarını gösteriyor. Birbirimizle Senkronize olduğumuzda daha güçlü, daha enerjik ve daha işbirlikçiyiz.

Farklı organizasyonların başarısını belirleyen en önemli faktörlerden birinin "fikir akışı" olduğu, yani yeni düşüncelerin başkalarıyla çapraz tozlaşma kapasitesi olduğu bulunmuştur. Bu konu tarihte karşımıza ilk defa Rönesans döneminde “Medici Effect” olarak karşımıza çıkmaktadır. Senkronizasyon için diğer öneriler;

📚 Çalışma gruplarının kişi sayısını ve toplantı sürelerini düşürmek

🎉 Ekip üyelerinin konu üzerinde aynı zaman diliminde çalışması veya çalışmaması

🥂 Sosyal buluşmalar gerçekleştirilmesi

😆 Ekip olarak gülebilmek ve eğlenceli ortam oluşumu

🥳 Ekibe ilk katılımlarda seremoni yapmak

✨ İşteki memnuniyetimiz özerkliğe, ustalığa, amaca ve söze sahip olmaktan gelir.

✔️ Ekip üyelerinin üretkenliklerinin artması için onları kendi hallerine bırakmayı öğrenmek.

Ses Getiren – Ses getirmek iki olgunun birleşimi ile oluşmaktadır. Pozitif etki ve Psikolojik Güvenlik. Olumlu etki, yaratıcılığı, bilişsel esnekliği, yenilikçi tepkileri ve bilgiye açıklığı kolaylaştırır. İş ve yaşamdaki doğal içgüdümüz, kesinliğe doğru hareket etmektir: Birisi yanıtlara sahip gibi göründüğünde kendimizi güvende hissederiz. Ancak psikolojik güvenlik söz konusu olduğunda, ekiplerin belirsizlikleri paylaşması ve şüphelerini dile getirmesi gerekir ve bunun sonucu güvende artıştır. Ses getirmek için diğer öneriler;


😎 Hata yapıldığında kabul etmek

🎯 Küçük geliştirici ekiplerinin üzerinde anlaşmaya varılan bir hedefe ulaşmak için işbirliği yapmalarını sağlamak için Scrum yöntemini kullanmak.

📚 İnsanlara değil, konulara odaklanmak

🎈 Rutinin kesintiye uğraması, kesinlikle düşünce kalıplarımızda taze düşünmeyi ve yenilenmeyi teşvik eder. Bunun için her gün kısa aralar vermeliyiz

♟️ Tartışmalar sırasında telefon ve dizüstü bilgisayar kullanımını engelleyin. Çalışanları birbirleriyle saygılı bir şekilde bağlantı kurmaya teşvik edin.

💼 İşgücü farklı geçmişlerden gelen şirketler genellikle daha iyi sonuçlar üretir.

📝 İyi toplantılar herkesin ilgisini çekmeli ve herkes katkıda bulunmaya hazır ve kendinden emin hissetmelidir.

🖌️ Çalışanları sonuçlanmış bir çalışmaya davet etmek yerine, o işin nasıl olabileceğini hayal etmek ve sonrasında bunun için plan yapılmasını istemelisiniz. Merakı ve soru sormayı kutlayan bir kültür geliştirmelisiniz,

🥸 Ciddi bir iş yerindeki ciddi yetişkinler olarak, doğru izlenimi bırakmak için can atıyoruz ve bu nedenle, başkalarına kendimiz hakkında olumlu bir imaj yansıtmak için söylediklerimizi ve yaptıklarımızı ölçüyoruz.


Statükodan memnun değilseniz, işlerin daha iyi yapılabileceğini düşünüyorsanız, işte daha fazla tatmin ve biraz daha az dolu bir hayat arıyorsanız, İşteki keyif size yol gösterecektir. 3 ana başlık altındaki tüm aktivite alanlarını yazının web sayfamdaki linkinde bulabilirsiniz.


Keyifli işler ve keyifli pazarlar


32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page