top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Kariyer Başarısı İçin Kendinizi Nasıl Konumlandırmalısınız?

Güncelleme tarihi: 26 May 2023

✅İş piyasası büyümeye devam ederken, profesyonelleri işverenler için değerli kılan farklı beceri ve özellikleri fark etmeleri önemlidir. Bu bağlamda kullanılan iki yaygın terim, beceri ve bilgiyi tanımlayan "T-şekilli" ve "V-şekilli" çalışan metaforudur.


⚡T şeklindeki bir çalışan, farklı alanlarda geniş bir beceri ve bilgi yelpazesine sahip olan ancak aynı zamanda belirli bir alanda derin uzmanlığa sahip olan kişidir. T'nin yatay çizgisi geniş beceri ve bilgiyi temsil ederken, dikey çizgi belirli bir alandaki derin uzmanlığı temsil eder. T-şekilli çalışanlar, farklı ekipler ve departmanlar arasında iş birliği yapma yeteneklerinin yanı sıra eleştirel ve yaratıcı düşünme yetenekleri nedeniyle değerlidir. "T-şekilli" çalışanlar, "generalist" olarak da bilinir.


㊙V şeklindeki bir çalışan, belirli bir alanda veya beceri setinde derin uzmanlığa sahip olan ancak diğer alanlarda geniş bir bilgi birikimine sahip olmayan kişidir. V şekli, belirli bir alandaki dar uzmanlığı temsil eder. V şeklindeki çalışanlar, karmaşık sorunları çözme ve projelere özel bilgi sağlama yetenekleri nedeniyle değer görür. "V-şekilli" çalışanlar, "specialist" olarak da bilinir.

https://www.youtube.com/watch?v=XJsCM7xyETc


🚩Hangisi daha iyi sorusunun herkese uyan tek bir yanıtı olması zordur. Nihayetinde bu organizasyonun ihtiyaçlarına ve özel rollere bağlıdır. Bununla birlikte, birçok işverenin hem T hem de V şeklindeki becerilerin bir kombinasyonuna sahip çalışanlar aradığını belirtmekte fayda var.


🧲İşverenler, projelere uzmanlık bilgisiyle katkıda bulunurken aynı zamanda başkalarıyla iş birliği yapan ve eleştirel düşünen profesyoneller arıyor. T-şekilli ve V-şekilli becerilerin bir kombinasyonunu geliştirerek, değerinizi artırabilir ve kariyerinizde başarı için kendinizi konumlandırabilirsiniz.


📈4. sanayi devrimi, içinde yaşadığımız dünyayı şekillendirirken. Yeni beceriler öğrenmek, bireylerin sürdürülebilir kariyer gelişimi için artık zorunlu. İşin geleceği, rekabetten daha hızlı öğrenmekten geçiyor.


https://www.mckinsey.com/capabilities/operations/our-insights/operations-blog/the-human-factor-in-ops-4-0-the-need-for-speed-in-building-skills


🎈Bu nedenle, ilgili becerilerin bugün öğrenilmesi, anında uygulanmaları daha uzun vadeli olmaları açısından değerlidir; bu belirli beceri geçerliliğini yitirse bile, öğrenmeyi öğrenme becerisi katkı sağlamış olacaktır. Beceri geliştirme ve yeniden beceri kazanma (upskilling&reskilling) önümüzdeki dönemde en çok konuşulan konular olacakır.


https://www.youtube.com/watch?v=ICYHm_IeahY&t=239s

269 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page