top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Kazanmak için Doğarız

✨Eylemlerimiz yalnızca içsel durumumuzu yansıtmaktadır ve aslında tek gerçek budur. Eğer kendini tanıma ve psikolojik uzmanlıkla donanmışsak, zirvede kalma şansımızı büyük ölçüde arttırırız.

Psikolojinin bazı temel yönleriyle ilgilenmek için Lisans Derecesine sahip olmanız gerekmez. Muriel James ve Dorothy Jongeward’ın “Born to Win”adlı kitabı, karar verme ve zihniyetimizi sorgulayan, hayatı değiştiren bir başyapıt.

Gestalt terapisi ile birlikte transaksiyonel analiz (TA), belirli durumlarda insan davranışının özüne iner. Neden belirli bir şekilde davrandığımızı ve bu değişikliklerin ruh halimizi nasıl etkilediğini anlamak, hararetli tartışmalara konu olan psikolojik bir paradigmadır.

Dr. Eric Berne, transaksiyonel analizi eylemlerimizin doğasını anlamanın tam merkezine koyan bu araştırma fırtınasının birincil figürüdür. Gestalt terapi deneyleri söz konusu olduğunda, bu kavramın mimarı olarak da Dr. Frederick Perls sayılabilir. İnsanların çatışan özelliklerini birleştirmelerine veya bütünleştirmelerine yardımcı olmak, Frederick'in birincil endişesidir.

Sorumlu, sevecen, yaratıcı, spontane ve tatmin edici bir hayat yaşamak bu prosedürün hedeflenen sonucudur. Somut eylemlerde bulunmak ve sizi ışığı görmekten alıkoyan kavramları ayıklamak için kamçılanmak, bir zihin değişikliğine ihtiyacınız olduğunu söylemenin başka bir yoludur. Başka bir deyişle, beslediğiniz ve geliştirdiğiniz zihniyet, ya en iyi arkadaşınız ya da en kötü düşmanınız olabilir.

Gestalt terapisi çoğu insan için hala bilinmeyen bir disiplindir. Dağınık tutumunuzu neyin tetiklediğini görmek için hızınızı yavaşlatmak isteyebilirsiniz. İyi tanımlanmış hedefleri ve planları olan organize bir insan olmak ancak doğru zihniyetle sürdürülebilir.

Daha bilimsel bir çağrışımla, Gestalt terapisi Perls'e göre esas olarak kişinin tam entegrasyona ulaşamama durumunu temsil eden nevrotikliği ele alır.

“Kazanmak İçin Doğarız”dan Temel İlkeler

1️⃣ Amacınızı tanımlayın

Gerçek amaçlarının ve niyetlerinin farkında olmayan birçok insan, dünyayı amaçsızca dolaşmaktadır. Kişisel hedeflere sahip olmamak, kendini güvende ve emniyette hissetmenin bir yoludur. Tam olarak aynı nedenle, bazen ulaşabileceklerinin ötesine odaklanırlar.

2️⃣ Algınızı değiştirin

Çıtayı yükseltmekten korkmayan ve zirveye çıkan insanlar büyük resmi görebilir ve duygularının, duygularının, dürtülerinin farkındadır Zihninizin anahtarını bulmak, keşfedilmemiş hazineleri açan bir kapıdır.

3️⃣ Hikayenin tamamını anlayın

Perls, parçalanmış kişiliklerinin farkında olan algılayıcı bir toplum yaratmak istemiştir. Bu boyutlar, parçalanmış ve kırılgan bir toplumu düzeltmenin yeni bir yolunu yaratır. Kaybedenlerin ana önceliği, daha iyi bir izlenim bırakmak şartıyla, korkulu zihniyetlerini gizlemektir ve odağı kusurlarından uzak tutacak hemen hemen her şeyi yaparlar.

Kazananlar kusurlarını vurgulamayı ve onlar üzerinde çalışmayı severler. Mantığın korkuya galip gelmesini ve kendini bilmeye karşı söndürülemez bir susuzluğa sahip olmasını isterler.


🔆Kitaptan beğendiğim özlü sözler

“Bütün dünya bir sahne ve bütün erkekler ve kadınlar sadece oyuncular. Onların çıkışları ve girişleri vardır; Her insan kendi zamanında birçok rol oynar.”

“İnsanların pekiştirmeye devam ettikleri eski duygularla temasa geçmelerinin bir yolu, duruma uygun olmayan duygularının farkına varmalarıdır.”

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page