top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Lider Olmayı Öğrenmek

Güncelleme tarihi: 21 Nis

🔦Kouzes & Posner, tüm liderlerin kalıcı bir etki bırakmak ve örnek alınacak bir lider olmanın 5 ilkesini 70 ülkede 30 yıl süren araştırmaları sonucunda açıklıyor. Liderliğin fark yaratmak üzerine odaklanması gerekirken aşağıda belirtilen 5 alanda aktivite gösterilerek geliştirilebileceğini örneklerle ortaya koyuyor;

🎯Esas beceri öğrenmedir.

🎯Sizin için önemli olanı bilmelisiniz

🎯Cesaret size büyüme gücü verir

🎯Geri bildirim olmadan büyüyemezsiniz

🎯Pratik gerektirir, pratik de zaman alır



📌 Dünyada lider kıtlığı var. Bu yetenek potansiyelinin kıtlığı değil. İnsanlar var, heves var, kaynaklar var, yetenek de var. WEF anketine katılanların %86 gibi endişe verici bir kısmı dünyada bir liderlik krizi olduğu görüşündeydi daha sene 2014 de bile. https://www.weforum.org/press/2014/11/crisis-in-leadership-underscores-global-challenges/


🔎Yazarlara göre kıtlık şu 3 faktörün sonucudur: demografik değişimler, eğitim ve deneyim yetersizliği ve insanların liderlik etmeyi öğrenme şevkini kıran hakim zihniyetler.!


🔥Eğer liderliğin geliştirilmesine duyulan ihtiyaç böylesine yüksekse, yetişme kanalları neden bu kadar boş? Liderlik konusundaki araştırmacı Jack Zenger'in çalışmalarına göre kitabın yazıldığı dönemde liderlik konusunda eğitim alanların yaş ortalaması dünya genelinde 42, şef düzeyinde çalışanların ortalama yaşı yaşı ise 33 idi. Bu, 43 yaşına gelene kadar liderlik eğitimi alınmadı ise bu şeflik sırasında da eğitim alınmadı anlamına geliyor ve bu şekilde şirketlerde eğitimsiz olarak en az 10 yıl çalışıldığını gösteriyor! Bu verinin günümüzde de değiştiğine pek inanmıyorum!


Kitapta hoşuma giden bazı cümleler;


👉"Doğuştan liderlik özelliği taşımayan hiçbir lidere rastlamadık. Liderlik, bir yetenek değil, bir dizi gözlemlenebilir ve öğrenilebilir beceri ve kabiliyettir. "


👉"Liderlik etmek için en tepede olmanız gerekmez, her yerden liderlik edebilirsiniz. Liderlik konumunuzdan çok yaptıklarınıza bağlıdır."


👉"En iyi liderler aynı zamanda en iyi öğrenenlerdir. Bu kişiler gelişmeye açık bir zihniyete sahiptir. Hayat boyu öğrenme ve gelişme becerisine sahip olduklarına inanırlar."


👉"Kendinizi liderlikle ilgili her gün yeni bir şey öğrenmeye zorluyor musunuz? Yoksa hep iyi bildiğiniz şeyleri mi yapmaya devam ediyorsunuz? Her şeyi en iyi şekilde yaptığınız güvenli bölge sınırlarından dışarı çıkıp kendinizi sınayacağınız ve yeni beceriler kazanacağınız faaliyetlere girişiyor musunuz?"


👉"İçinizdeki liderlik cevherini açığa çıkarmayı öğrenmek için değer yargılarınızı çok iyi bilmeniz ve gerektiğinde uğruna fedakarlık yapacak kadar önem verdiğiniz ilkeler hakkında açık ve net olmanız gerekir. Doğru, adil, hakkaniyetli, güvenli ve sürdürülebilir kararları ancak böyle alabilirsiniz." 


👉"Bundan 10 yıl sonra dünyanın nasıl olmasını istiyorsunuz? Geleceği yaratmaya başlamanın en iyi yolu şu anda daha dikkatli olmaktır.”


👉"Eğer geleceğe doğru bir yola çıkıp da arkanıza baktığınızda sizi takip eden kimseyi göremezseniz, sadece bir yürüyüşe çıkmış olursunuz. Liderlik, liderlik yapmayı umut edenlerle, onları takip etmeyi seçenler arasındaki bir ilişkidir ve eğer takip edenler yoksa o zaman ortada bir ilişki de yok demektir."


👉"Aksilikleri avantaja çevirmek için işin içine girmeli, bağlantı kurmalı, meraklı olmalı ve olumlu bir bakış açısına sahip olmalısınız."

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page