top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Merhaba Dedikten Sonra Ne Diyorsunuz?

Her bir hayat senaryosunun nasıl yazıldığını, nasıl çalıştığını ve daha da önemlisi herkesin mutlu bir son için kendi senaryosundaki doğaçlamayı nasıl yapabileceğini veya değiştirebileceğini gösteriyor. Kitabın temelini oluşturan teori ; En başından beri, hayatımızın her parçasını kontrol eden ve böylece diğer insanlarla konuşma şeklimizi de etkileyen bilinçsiz bir yaşam ve kendi yapabileceklerimiz hakkında kararlarımız vardır.


Dr Eric Berne, herkesin hayatının önceden belirlenmiş bir senaryoyu - erken çocukluk döneminde kendileri için oluşturdukları bir senaryoyu - nasıl izlediğini ortaya koyuyor. Senaryo üzücü de olabilir, başarılı da olabilir; bireyin meslektaşlarıyla nasıl bir ilişki kuracağına, nasıl bir insanla evleneceğine, kaç çocuğu olacağına ve hatta hangi koşullarda öleceğine karar verdiğini iddia ediyor.

Yazar, kullandığı metodoloji ile analiz örnekleri olarak iyi bilinen hikayelerden (örneğin Külkedisi gibi) karakterleri kullanarak çok güzel dikkat çekiyor. Yaklaşımlarında, kesin tespitlerden ziyade daha çok düşündürüyor ve öneriler de bulunuyor. Ayrıca, durumları eleştirme yaklaşımını açıklamak ve senaryoların bir grup için nasıl iç içe geçtiğini göstererek daha derine bakmak için hikayelerin nesnel görünümünü açıklamak için Mars dan gelmiş bir insanın bakış açısını kullandığı çok net hissediliyor.


Eylemlerimizin altında yatan motivasyonları tanımamız ve kendi psikolojimizi daha iyi anlamamız için bize fikir veriyor.


45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page