㊙️Shinmen Takezō, Miyamoto Bennosuke veya Budist adıyla Niten Dōraku olarak da bilinen Miyamoto Musashi (宮本 武蔵, c. 1584 - 13 Haziran 1645), usta bir Japon kılıç ustası ve rōnindi. Genellikle basitçe bilindiği şekliyle Musashi, çok genç yaşlardan itibaren sayısız düelloda mükemmel kılıç ustalığıyla ilgili hikayelerle ünlendi.
🈺Musashi, Hyōhō Niten Ichi-ryū veya Niten-ryū tarzı kılıç ustalığının kurucusu ve hâlâ geçerli olan strateji, taktik ve felsefe üzerine bir kitap olan Beş Çember (The Book of Five Rings'in) (五輪の書 Go Rin No Sho)nun yazarıdır. İlk bakışta sadece bir strateji kitabı gibi gözüküyor olsa da, Beş Çember Kitabı’ndan bugün hayatın birçok alanında rehber olarak yararlanılmaktadır.
📃Kitap, Zen, Shinto ve Konfüçyus düşüncelerini içinde barındırıyor ve “Toprak, Su, Ateş, Rüzgar, Boşluk Kitabı” olarak 5 bölüme ayrılıyor.
Kensai (Kılıç piri) Musashi’nin felsefesinden hayatta ustalaşmaya uzanan öğretileri incelemek isterseniz 👇🏻
🤺Ünlü samuray Musashi, Miyamoto 1584'te Harimo vilayetinde doğdu. Doğumu esnasında annesini kaybeden Miyamoto, üvey annesinin yanında büyüdü. Babasını kaybettiğinde ise henüz 9 yaşındaydı. Çocukluğunda fiziksel görünümü oldukça etkileyen bir egzama'ya yakalandı.
🔎Daha 13 yaşında ilk rakibini yenerek zafer ile tanıştı. 1605-1612 yılları arasında bütün Japonya’yı gezdi. 30 yaşına kadar, 60 üzeri düello yaptı ve hiç yenilmedi. Her düellodan zaferle ayrılan Miyamoto, en önemli zaferini 1612 yılında. zamanının en ünlü samurayı Sasaki Kojro'yu yenerek kazandı. Aynı yıl kendi okulunu kurdu.
☯️Yașamının son dönemlerinde tahta ve metal oyarak eserler ortaya koydu. Zen
fırçasıyla çeșitli tablolara imza attı. Miyamoto Musashi, bir samurayın mutlaka
başka alanlarda da kendine yer edinmesi gerektiğini savunurdu.
✴️Dokkodo japonca "yalnız gitme yolu" anlamına gelir. çift kılıç savaşan samuray Musaşi'nin ölmeden 1 hafta önce yazdığı, yaşama dair 21 ilkedir.
Musashi’nin boşluk hakkındaki düşünceleri şu şekilde;
”Boşluk ruhu, hiçbir şeyin olmadığı noktadır. İnsanın bilgisine dahil değildir. Tabii boşluk, hiçliktir. Var olan nesneleri bilmekle, var olmayanı da bilebilirsin. Boşluk budur.”
”Bu dünyadaki insanlar, nesnelere hatalı bakıyor, anlamadıklarını boşluk sanıyorlar. Gerçek boşluk bu değildir. Yolunu şaşırmadır.”
”Strateji Yolu’nda savaşçı eğitimi görenler, hünerlerinde anlamadıklarının boşluk olduğunu düşünürler. Gerçek boşluk bu da değildir.”
“Ruhun yerleşikliğe eriştiğinde, gün be gün, saat be saat temrin et. İkili yürek ve us ruhunu bile ve ikili algı ve görüş bakışını kesinleştir. Ruhun hiç bulutlu olmadığında, yolunu şaşırma bulutları dağıldığında, gerçek boşluk, işte budur.”
Mutlu Pazarlar 🌷
Komentáře