top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Mutlu Olma Cesareti

Güncelleme tarihi: 7 Ara 2023

🍁Mutlu Olma Cesareti, mutlu ve tatmin olmuş bir insan olmak için psikolog Alfred Adler'in çığır açan teorilerini diğer değerli araştırmalarla birlikte hepsi bir arada bir kitapta derleyerek anlamlı bir hayat yaşamak ve olumsuz düşüncelerden kurtulmak için uygulamalı bir rehber sunuyor.


📚Adler'in felsefesi, tüm sorunların kişilerarası ilişkiler sorunları olduğu yönündedir. Mutlu bir hayat yaşamak için kendimizi olduğumuz gibi, başkalarını da olduğu gibi kabul edebilmeliyiz. https://www.youtube.com/watch?v=itk4YfwXJus


💥"İç sorun diye bir şey yoktur. Bütün sorunlar kişiler arası ilişki sorunlarıdır. Sevilmemekten korkmamak gerekir. Özgürlük başkaları tarafından beğenilmemektir.'' Bu sizin yeterliliğiniz olmadığı anlamına gelmiyor. Sadece “cesaretten” yoksun olduğunuzu gösteriyor. Ne geçmiş ne de gelecek var. Yalnızca “burada ve şimdi” var.” der Alfred Adler


📜Din, felsefe ve bilimin de çıkış noktası aynıdır. Nereden geliyoruz? Neredeyiz? Peki nasıl yaşamalıyız? Din, felsefe ve bilim hepsi bu sorulardan yola çıkıyor. Antik Yunan'da felsefe ve bilim arasında net bir ayrım yoktu ve 'bilim' kelimesinin Latince kökü 'bilgi' anlamına gelen scientia'ydı.


🧭Kendisini nesnel gerçekleri bulmakla sınırlayan bilimin aksine, felsefe ve din aynı zamanda insanın 'hakikat', 'iyi' ve 'güzellik' fikirleriyle de ilgilenir. Dinler dünyayı hikâyelerle anlatır. Felsefe ise tam tersine hikayeleri reddeder. Dünyayı başkahramanı olmayan soyut kavramlarla anlatmaya çalışır.

Felsefeyi öğrenemeyiz. Sadece felsefe yapmayı öğrenebiliriz.”  der Emmanuel Kant


🧱Karşınızdaki kişiyi değiştirmeye ya da manipüle etmeye çalışmadan, o kişiyi hiçbir koşul koymadan olduğu gibi kabul etmek. Bundan daha büyük bir saygı yoktur. Daha sonra, başka bir kişi tarafından 'olduğu gibi' kabul edildiğinde, kişinin büyük bir cesaret kazanması muhtemeldir. Saygı aynı zamanda teşvikin başlangıç ​​noktası olarak da kabul edilebilir.


🌿'Saygı' kelimesinin kökü olan Latince respicio, 'görmek' anlamına gelmektedir. İnsan öncelikle kişiyi olduğu gibi görür. Henüz hiçbir şey görmedin ve görmeye de çalışmadın. Kendi değer sisteminizi onlara zorlamadan, onların büyümesine veya gelişmesine yardımcı olmak. Saygı tam olarak budur. Başka bir kişiyi manipüle etmeye veya düzeltmeye çalışma tutumunda hiçbir şekilde saygı yoktur.


'Arkadaşlıkta başkasının gözleriyle görür, başkasının kulaklarıyla dinler ve başkasının kalbiyle hissederiz.'


⏳Tarihte her zaman en doğru olan 'şimdi'dir ve ne zaman bir otorite devrilse, yeni bir hükümdar geçmişi yeniden yazacaktır. Ama bunu sadece kendi meşruiyetlerini açıklamak amacıyla yapacaklar. Yani kelimenin en temel anlamıyla 'geçmiş' mevcut değildir.


'Bahsettiğin geçmiş, 'şimdiki sen' tarafından ustaca derlenmiş bir hikayeden başka bir şey değil.'


🥏Adler psikolojisinde insanın en temel ihtiyacı ait olma duygusudur. Tek kelimeyle izole edilmek istemiyoruz. 'Burada olmanın sorun olmadığı' hissini gerçek anlamda yaşamak istiyoruz. Ancak övüldüğünde gerçek anlamda mutlu olabilen insan, hayatının son anına kadar daha çok övülmenin peşinde olacaktır. Bağımlı bir konumda bırakılan böyle bir kişi, aralıksız arayışla dolu, doyumsuz bir yaşam sürdürecektir.


⛲Adler'in ifade ettiği gibi hepimiz için ancak 'birine faydalı olduğumuz' duygusunu hissedebildiğimizde değerli olduğumuza dair gerçek bir farkındalığa sahip olabiliriz. Değerimize dair gerçek bir farkındalığa sahip olabiliriz ve 'Burada olmak sorun değil' şeklinde bir aidiyet duygusu kazanabiliriz. Ancak diğer yandan davranışlarımızın gerçekten yararlı olup olmadığını bilmenin hiçbir yolu yoktur. Çünkü karşınızda bir şeylerden keyif alıyormuş gibi görünen bir kişi olsa bile, onun gerçekten bir şeylerden keyif alıp almadığını anlamanın hiçbir yolu yoktur.


'Eğitimin amacı kendine güvenmektir ve eğitimcinin yapması gereken iş, kendine güvenmeye yardımcı olmaktır.'


Yakında ebeveyn olacak kişiler, tüm okul öğretmenleri veya çocuklarla çalışmaya veya gönüllü çalışmaya başlamak isteyenlerin mutlaka faydalanması gereken bir eser.

 


23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page