top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Odak Tüneli (Focus Tunnel) ile Kişisel Akışa (Flow) Ulaşmak

Güncelleme tarihi: 4 Kas 2023

❇️Zamanın yetmemesi, ertelemek, başlayamamak, bitirememek, vakit ayıramamak temelde yetersizlik hissini, endişe-kaygı halini ve stresi tetikler. Yaşam dengesini olumsuz anlamda etkiler. Burada, ağırlıklı olarak zaman kavramından kendini soyutlama, zamanı kendi kontrolü dışında görme durumu görülür. Oysaki, zamanımızın içinde anlam, öncelik, seçim ve ihtiyaç vardır. Ortak noktasında da değerlerimiz bulunur. Sınırsız zamanınız olsa neler yapardınız? sorusunu cevapladığınızda kendi adınıza hangi değerlerinizi fark ediyorsunuz?

✳️Sınırsız olmayan bu kıymetli kaynağı yönetmek için en başta acil ve de önemli kavramlarının içini nasıl doldurduğumuza ve ne ile ilişkilendirdiğimizi incelememiz gerekli.

🌟Acil işler; çabuk yapılması gereken şeylerdir. Hepsi dış kaynaklardan size yönlendirilir. Sizi edilgen durumuna düşürür. Başarma zorunluluğu yaratır yoksa bedeli vardır.

🌟Önemli işler ise fark yaratmaya odaklanmıştır. Sizin için önemlidir. Herkesin yapabildiği şeyler değildir.

❇️“Zamanı çoğaltmak” konsepti ile birlikte önemli işlerin fark yaratma boyutunu anlatan Rory Vaden, bu yöntemi Odak Tüneli (Focus Tunnel) olarak anlatmaktadır. https://youtu.be/y2X7c9TUQJ8

“Kendinize yarın daha fazla zaman kazandıracak şeylere, bugün zaman harcamak için izin vermek” ile tanımlamaktadır

✨Yapılacaklar listenizi alıp şu soruları sormalısınız:

Bu görevin gerçekten yapılması gerekiyor mu? Yaptığımda ne fark yaratacak, gerçekten anlamlı mı, gerekli mi? Değilse elenebilir.

✳️Bir bilgisayarın yapabileceği tekrar eden bir görevi içeriyor mu? Manuel yapmak yerine teknik olarak otomatik yapılmasını nasıl sağlayabilirim? Otomatikleştirebilecek her şeyi otomatikleştirin.

❇️Bir başkası benim kadar iyi yapabilir mi? İşi benim dışımda biri yapabilir mi? Bunun için neye ihtiyaç var? Verilen iş ve delege edilecek kişinin yeterlilik düzeyi uyumlu mu? Delege edilebilecek her şeyi delege edin.

✳️Hemen yapılması gerekiyor mu? Sonucunda kalan işler asıl odaklanılacak yani öncelikli olan işlerdir, her şey buna göre ve fark yaratacak işlete göre planlanabilir. Değilse, erteleyin.

Yukarıdakilerin hepsine hayır yanıtı verdiyseniz, önemli ve en kısa zamanda ilgilenmeniz gereken bir göreviniz var demektir.

🌟Sonuç olarak, gerçek zaman "zihinseldir" yani beynimiz tarafından oluşturulur. Kendi yarattığımız her şeyi kendimiz yönetebiliriz. Bu yüzden zamanı yönetmenin en iyi yolu da zamanı yönetme yeteneğimizin olduğuna inanmak ve bu doğrultuda ilerlemektir.

✨Çünkü zamanımızı yönetebildiğimizde kendi akışımıza geçebileceğiz. Pozitif psikolojide, akış, bir etkinliği gerçekleştiriyor olan kişinin enerjik bir şekilde odaklandığını, tamamen dahil olduğunu işarete eder. Etkinlik süresince keyif aldığını hissederek kişinin kendini tamamen etkinliğe verdiğinde sevinç hissinin oluştuğu zamanki zihinsel durumdur. Csikszentmihályi’ye göre, akış tamamen bir noktada toplanmış motivasyondur. Bu da duyguları, uygulama ve öğrenmenin hizmetinde kullanmada en üst düzey bir deneyimi temsil edecektir.


📘Bu konuda İngiliz gazeteci/yazar Johann Hari'nin "Çalınan Dikkat" kitabını da okumanızı ayrıca öneririm.

107 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page