top of page
  • Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Oppenheimer

Güncelleme tarihi: 23 Tem 2023

🎬 Christopher Nolan tarafından sinemaya aktarılan “Oppenheimer” şimdiden onun tarafından yapılmış en iyi film olarak anılmaya başlandı bile. Film kişisel odak, kendini gerçekleştirme, liderlik becerisi, kişisel inançların, etik ilkeler ve toplumsal algılarla çatışmasını çok başarılı bir şekilde gözler önüne seriyor.


🔦J. Robert Oppenheimer 1904'te New York'ta doğdu, parlak bir fizikçiydi ve 2.Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilmesindeki kilit figürlerden biriydi. Manhattan Projesi'ne yaptığı önemli katkılardan dolayı "atom bombasının babası" olarak anılır.


⚙️Küçük yaşlardan itibaren doyumsuz bir merak ve olağanüstü bir zeka sergiledi. Harvard Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Almanya'daki Göttingen Üniversitesi'nde fizik alanında en son araştırmalara katılarak ünlü fizikçilerle çalıştı.


🗽Amerika’ya döndükten sonra, teorik fizik araştırmalarına yoğun bir şekilde dahil oldu ve kuantum mekaniği ve nükleer fizik üzerine yaptığı çalışmalar, bilim camiasında geniş çapta tanınmasını sağladı.


💺Manhattan Projesi, bilimsel direktörü Oppenheimer ile 1942'de kuruldu. Onun rehberliğinde, bilim ve mühendislik alanındaki en parlak beyinlerden bazıları, dünyanın ilk atom bombasını yapmak için bir araya geldi. Disiplinler arası çalışmayı teşvik etmeye özen gösteren tarzı ve konuşmalarında bilimin kendi sonuçlarını daha iyi anlamak için beşeri bilimlere ihtiyaç duyduğu inancını hep vurguladı.


📁Oppenheimer'ın liderliği, organizasyon becerileri ve meslektaşlarına ilham verme yeteneği, Manhattan Projesi'nin başarısı için hayati öneme sahipti. Ağustos 1945'te ekibi tarafından üretilen atom bombalarının kullanılması, bugüne kadar devam eden etik bir tartışmaya neden oldu.


📌Oppenheimer savaştan sonra, atom silahlarının uluslararası kontrolünün savunucusu oldu. Ne yazık ki, siyasi inançları ve ilişkileri soğuk savaş döneminin başlarında bir dizi tartışmalı olaya yol açtı.


⛔️1950'lerde Oppenheimer, komünizme sempati duymakla suçlandı. Hassas hükümet projelerindeki tüm izinleri iptal edilerek etkili bir şekilde kara listeye alındı. Bu, hayatında ve kariyerinde trajik bir dönüş oldu.


🖋Oppenheimer hayatının geri kalanı boyunca bombanın teknik başarısından gurur duyduğunu ama etkilerinden dolayı suçluluk duyduğunu dile getirmeye devam etti. 1967 yılında vefat edene kadar hayatının son 20 yılını New Jersey'deki Princeton'da Institute for Advanced Study'nin direktörü olarak ve Einstein ve diğer fizikçilerle birlikte çalışarak geçirdi.


Bu gerçek hikayeden çıkarılabilecek pek çok sonuç olduğuna inanıyorum.

✅Kişisel değer ve vizyon seti olan insanlar bir amaç için çalıştıklarında her türlü güçlüğe rağmen başarıya ulaşıyor.

✅Başarıya ulaşmak için çok zeki olmak değil, disiplinler arası sinerjiyi sağlayacak liderliği sergileyebilmek gerekiyor.

✅Kişisel inançlarımız amacımıza ulaşmış olsak bile ödül yerine ceza olarak bize geri dönebiliyor.

✅Hedeflerimiz ve inançlarımız çeliştiğinde yaşanan ruhsal huzursuzluk tüm ömrümüz boyunca peşimizden geliyor


Oppenheimer Film İncelemesi


18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page